De Westhoek presenteert 'Weekend van het volkscafé'


Op 13,14 en 15 april organiseert Toerisme Westhoek (Westtoer) voor de eerste keer het ‘Weekend van het Volkscafé’. Alveringem, Heuvelland, Poperinge en Vleteren tonen de ultieme couleur locale van de regio. Bezoekers maken kennis met de tijdloze authenticiteit van de Westhoek. In 45 volkscafés wordt gezorgd voor bijzondere activiteiten, van vinkenzettingen tot streekverhalen. Dit originele initiatief is een ideale inspiratiebron om een weekend te verblijven of rond te toeren in de Westhoek.

Erfgoed
Volkscafés behoren tot het collectieve erfgoed van de Westhoek. De vier gemeenten bundelen de krachten om het voortbestaan van deze couleur locale te ondersteunen. Een hele reeks ‘bruine kroegen’ staan centraal tijdens het ‘Weekend van het volkscafé’. Elke kroeg vertelt een eigen verhaal.

De toogfilosoof
Vanuit diverse invalshoeken ontdekken de bezoekers de authentieke troeven van de regio. Brouwerijen zoals de Struise Brouwers en Van Eecke zorgen voor rondleidingen en proeverijen. De Heuvellandse wijnbouwers vertellen over de geheimen van de streekwijn. De Westhoekvertellers brengen volksverhalen. Muzikanten zorgen voor extra sfeer. Ook de vinkensport wordt in de kijker geplaatst. Streekgidsen nemen fietsers mee voor bijzondere tochten. Uiteraard krijgt ook de uitgebreide streekgastronomie een plek tijdens dit weekend. De toogfilosoof, Gerd de Ley bekend van zijn rubriek in ‘Man bijt hond’, komt in vier cafés citeren uit zijn beroemde ‘citatenboek’.

Van haankraaien tot sneukelroutes
In Alveringem organiseert het Mout- & Brouwhuis De Snoek een tentoonstelling ‘Jeugdherinneringen aan het vergeten dorpsleven’. In De Snoek kan men de traditionele vinkenzetting bijwonen. Ook de typische ‘Picon’ is in de streek een specialiteit. Fietsers kunnen deelnemen aan een ‘vélotocht’ langs vergeten volkscafés.
Heuvelland presenteert vanuit Loker een begeleide sneukelroute om te proeven van typische streekbieren en gerechten. Origineel is de picontocht vanuit Nieuwkerke.
Poperinge brengt muzikale animatie (onder andere met marktliederen en Ierse songs), streekverhalen, wagenspelen en theatervoorstellingen. Ook vinkenzettingen, volksspelen en zelfs wedstrijden ‘haankraaien’ staan in de Hoppestad op het programma. De ouderwetse ‘flipperkast’ en de jukebox brengen herinneringen boven.
Vleteren organiseert een begeleide wandeling en de ‘vélotocht’ langs typische volkscafés. In een hele reeks authentieke adressen kan je terecht voor een feestelijke programma.

Grensstreek
Het ‘Weekend van het volkscafé’ op 13-14-15 april in Alveringem-Heuvelland-Poperinge-Vleteren kadert binnen het Leader project 'Genieten in de Grensstreek' waarbij de diverse partners streven naar het verdiepen van de belevenis van de regio.
Alle info en adressen: www.toerismewesthoek.be/weekendvanhetvolkscafe

Wat denk jij ervan?