Grensoverschrijdend wandelen in het Zwin


Ter gelegenheid van ‘Iedereen Kust’, het promotieweekend van de kust, stelde Westtoer het nieuwe grensoverschrijdende wandelnetwerk Zwin voor. Het is het zesde wandelnetwerk in West-Vlaanderen en het tweede aan de Vlaamse kust. Het netwerk Zwin presenteert een mix van natuur, cultuur, unieke landschappen en adembenemende vergezichten tussen Knokke-Heist aan Belgische en Retranchement en Cadzand aan Nederlandse zijde. Het netwerk van meer dan 50 kilometer telt 36 knooppunten.

REECZ
De realisatie van het nieuwe wandelnetwerk Zwin kadert binnen het Europese Interreg IVa-project ‘REECZ’ dat staat voor ‘Recreatie en Ecotoerisme in de Zwinstreek’. Dit Vlaams-Nederlandse samenwerkingsproject heeft als doelstelling het verhogen van de grensoverschrijdende beleving van de natuur, het erfgoed en het landschap in de Zwinstreek. Westtoer werkt hier actief aan mee door het verhogen van het wandelaanbod in de Zwinstreek. Zo werden binnen het project al de Meetkerkse Moerenwandelroute en de Uitkerkse Polderwandelroute geopend. De realisatie van het wandelnetwerk Zwin was mogelijk dankzij de steun van de Provincie West-Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen en de Europese Unie (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en in samenwerking met de gemeenten Knokke-Heist en Sluis en het agentschap voor Natuur en Bos.

Van Cadzand tot Het Zoute
Het volledige netwerk biedt de wandelaar ruim 50 kilometer zorgvuldig geselecteerde wandelpaden aan, verbonden via 36 knooppunten. De kern van het netwerk is het Zwin zelf. De Internationale dijk biedt een prachtig zicht op het schorren- en slikkengebied de Zwinvlakte. Daarnaast loopt het wandelnetwerk door het Vlaams Natuurreservaat De Zwinduinen en –polders. De wandelaar wandelt er tussen de Schotse Hooglandrunderen. Naast veel natuur, biedt het wandelnetwerk Zwin uiteraard ook de nodige ‘couleur locale.’ Wandelaars lopen door het gezellige centrum van Knokke-Heist en de Nederlandse plaatsjes Retranchement en Cadzand en maken kennis met de hoeveproducten in de polderregio.

Kaart
Voor het wandelnetwerk is een handige kaart beschikbaar op scheurvrij en waterbestendig papier. Op de kaartzijde vindt de wandelaar alle paden en knooppuntnummers terug. De achterzijde van de kaart biedt dan weer een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden op en rond het netwerk. Men kan er lezen over de geschiedenis van het Zwin, het unieke karakter van het Zoute of het bijzondere verleden van de regio.
Met het systeem van de genummerde knooppunten wordt het wandelnetwerk in beide richtingen bewegwijzerd. Tussen de knooppunten wijzen doorverwijsborden naar het volgende knooppuntnummer. De wandelaar kan dus eindeloos het traject kiezen en zelf de afstand, startplaats of aankomstplaats bepalen.

Praktisch
De wandelnetwerkkaart kost €6,00 en is onder andere beschikbaar op de volgende plaatsen:
- Westtoer, Koning Albert I-laan 120, 8200 Sint-Michiels (Brugge), T 050 30 55 00, info@westtoer.be, www.fietsen-wandelen.be, www.dekust.be
- Toerisme Knokke-Heist, Zeedijk-Knokke 660, 8300 Knokke-Heist, T 050 63 03 80, toerisme@knokke-heist.be, www.knokke-heist.info
- Het Zwin Natuurcentrum, Graaf Léon Lippensdreef 8, 8300 Knokke-Heist, T 050 60 70 86, info@zwin.be, www.zwin.be


Wat denk jij ervan?