Met de motor door Valle d'Aosta


In de Noord-Italiaanse regio Valle d’Aosta kunnen motorrijders als nergens anders hun hartje ophalen. Langs achttien aanbevolen reisroutes ontdekken ze plaatsen waar weinig andere toeristen komen, waar ze genieten van het imponerende berglandschap en van authentieke dorpen en gehuchten.

Zijvalleien
Valle d’Aosta is een kleine regio die je makkelijk tot in de meest afgelegen hoekjes kunt verkennen. De moto is hiervoor een aangewezen transportmiddel, zeker langs de smalle, bochtige wegen die je door de talloze zijvalleien tot aan de voet van hoge bergen voeren. Er is bijvoorbeeld een trip vanuit de hoofdstad Aosta naar de Col du Grand Saint Bernard, een fantastische tocht met adembenemende panorama’s en heel wat interessante stopplaatsen onderweg. In Saint-Rhémy-en-Bosses moet je beslist de befaamde Jambon de Bosses proeven en mocht je daar op de tweede zondag van juli voorbijkomen dan kun je ook het grote festival van Jambon de Bosses meemaken. Na het proeven van de hesp begin je aan de fantastische klim tot op de bergpas van de Grote Sint Bernard, één van de belangrijkste doorgangsroutes in de Alpen, sedert de Romeinse tijd.

Gran Paradiso
Vanuit de centrale vallei kunnen motorrijders ook boeiende excursies maken in zuidelijke richting, tot in het Nationaal Park Gran Paradiso. De Val di Rhemes is een lust voor het oog, een lieflijke vallei met uitgestrekte boomgaarden, met als kers op de taart het mooie Rhemes-notre-Dame waar je mooie picknickplaatsen vindt of in een regionaal restaurant een schotel polenta kunt proeven.

Circuits
Met als startplaats Pont-Saint-Martin zijn er drie motocircuits waarlangs je kennis maakt met de belangrijkste historische monumenten van Valle d’Aosta zoals het Fort van Bard en het Kasteel van Issogne.
Motards kunnen in Valle d’Aosta ook kant en klare trips boeken zoals bij de organisatie Valtravel (www.valtravel.it). Er is bijvoorbeeld het driedaags programma ‘Met de moto tussen de Giganten’ waarmee je een rit maakt tussen de hoogste bergtoppen van Valle d’Aosta worden bedoeld: Matterhorn, Mont Blanc en Monte Rosa. Ook het programma waarbij je met de moto een tocht maakt langs de mooiste kastelen van de regio is een aanrader, of het pakket ‘Alle bochten van Napoleon’, een tweedaagse in het spoor van Napoleon tot op de Grand Saint Bernard.

Reisroute
Lekker met je moto door de Alpen rijden, dat kun je dus best doen in Valle d’Aosta. De reisroute naar Valle d’Aosta, door Zwitserland of Frankrijk, is trouwens ook de moeite waard. Ter plaatse beleef je een onvergetelijke vakantie: vrij als vogel, sierlijk en elegant draaien door de bochten, genietend van de sublieme natuur en regelmatig halt houdend voor een culturele bezienswaardigheid, een gastronomisch hoogstandje en een onverwacht contact met de vriendelijke bewoners. Valle d’Aosta is een paradijs voor motorreizigers.

www.visitaosta.be, www.lovevda.it: officiële websites van de autonome regio Valle d’Aosta met informatie over accommodaties, actieve vakanties, bereikbaarheid, kant en klare arrangementen én evenementen.

www.lovevda.it/turismo/proposte/mototour_e.asp: informatie (inclusief kaarten) over reisroutes door Valle d’Aosta voor motorrijders.

Wat denk jij ervan?