Monumenten in Frankrijk alle bezienswaardigheden


Frankrijk maakt de toeristen het graag gemakkelijk. Toerisme is immers voor vele mensen een belangrijke bron van inkomsten. Daarom plaatst men doorheen Frankrijk de bordjes van Monument Historique, dit betekent dat er in de nabije omgeving een belangrijke bezienswaardigheid te bezichtigen is.

Meestal zijn deze monumenten netjes onderhouden, en dient de toegangsprijs (die overigens meestal erg laag is) om het monument te onderhouden. Ga je op reis naar Frankrijk, hou dan zeker deze bordjes van monumenten in de gaten, ze leiden je naar plaatsen die in weinig reisgidsen beschreven staan.

De term "Monument Historique" doet meestal denken aan een gebouw, maar in werkelijkheid dekt de term de lading niet. Een "Historisch Monument" kan evengoed een brug, een machine of een grot zijn. Het is de bedoeling om het monument te bewaren voor de latere generaties.

Oorspronkelijk was deze lijst bedoeld om het Franse erfgoed te bewaren. In 1819 was er voor het eerst sprake van de term "Historisch Monument". De bedoeling was om deze eerste historische monumenten te inspecteren, te onderzoeken, en indien nodig om budget vrij te maken om deze monumenten te restaureren.

Op de lijst van van "Monuments Historiques" staan ondertussen ongeveer 44.000 monumenten, en er komen nog steeds nieuwe bij. Vanaf wanneer iets echt de moeite is om het te bewaren voor toekomstige generaties kan het aanspraak maken om het te laten klasseren als "Monument Historique". Zo kan je merken dat er af en toe ook recente "Monuments Historiques" bestaan.

De meeste bezienswaardigheden zijn steeds toegankelijk voor het grote publiek, zeker in het hoogseizoen. Ook zijn de meeste van de bezienswaardigheden geopend op zondag, maar niet op maandag.

Een overzicht van elk monument is niet te vinden, maar je kan wel terecht op een globaal overzicht van de "Monuments Historiques" per departement.


Wat denk jij ervan?