Ontdek de kust met een Belgian Coast Greeter


Met de Belgian Coast Greeters presenteert Westtoer een internationaal concept aan de kust. Vanaf maart 2012 kunnen bezoekers met een Belgian Coast Greeter op stap. ‘Greeters’ zijn lokale vrijwilligers die hun passie voor hun kustgemeente graag delen met de bezoekers. Greeters nemen de gasten mee buiten de platgetreden paden en tonen verborgen parels. Ze vertellen verhalen en geven verrassende insidetips. Met een ‘Greeter’ ontdek je de echte couleur locale van de kust.

Meerwaarde
Het concept ‘Greeters’ ontstond in 1992 in New York en heeft ondertussen zijn internationale meerwaarde duidelijk bewezen. Momenteel maken al 28 Greeterorganisaties over de hele wereld deel uit van het Global Greeter Network.

Alle Greeterorganisaties werken volgens dezelfde waarden en voorwaarden. Dit betekent dat de Greeters geen vergoeding ontvangen voor hun diensten, geen opleiding volgen en een rondleiding geven op maat van de wensen en interesses van de bezoeker. Er zijn geen vaste uitgestippelde routes en er wordt van de Greeters niet verwacht dat zij cultureel-historische toelichting geven. De groepjes worden beperkt tot maximum 6 personen.

Vrijwilligers
Vanaf het voorjaar van 2011 ging Westtoer in samenwerking met de densten voor toerisme op zoek naar kandidaat-Greeters in alle kustgemeenten. De screening van de kandidaat-Greeters gebeurt telkens door de lokale diensten voor toerisme. Zij zien er op toe dat de Greeters minstens zes keer per jaar beschikbaar zijn, enthousiast zijn en een passie hebben voor hun kustgemeente.
Ondertussen werden er al 45 Greeters geselecteerd.

Website met boekingsmodule
Een afspraak maken met een Greeter is eenvoudig. Een viertalige website www.belgiancoastgreeters.com bezorgt de bezoeker alle info over het project. Via een boekingsmodule kan de bezoeker online een Greeter 'reserveren' voor zijn favoriete kustgemeente. De bezoeker vult zijn voorkeuren qua taal, interesses en beschikbaarheid in en wordt daarna via een geautomatiseerd systeem gekoppeld aan een Greeter op maat, die qua profiel zo optimaal mogelijk aansluit bij de voorkeuren van de bezoeker. Nieuwe kandidaat-Greeters kunnen zich via de site kandidaat stellen om Greeter te worden voor hun gemeente.
Het project 'Belgian Coast Greeters' maakt deel uit van het Europese Interegg-IVA 2 Zeeën-programma CAST (Coastal Actions for Sustainable Tourism).
Alle info over Belgian Coast Greeters op www.belgiancoastgreeters.com


Wat denk jij ervan?