Titanic, Retour à Cherbourg


Op 10 april 1912 legde de Titanic anderhalf uur aan in Cherbourg, de tijd die nodig was 281 passagiers aan boord te nemen. Honderd jaar later huldigt de stad ‘de reus van de zeeën’. Een nieuwe permanente tentoonstelling die gewijd is aan de emigratie en de geschiedenis van het passagiersschip opent haar deuren in La Cité de la Mer.

‘Titanic, Retour à Cherbourg’
Op 10 april 2012 opent La Cité de la Mer een nieuwe permanente ruimte van 2.500 m² in het Trans-Atlantisch havenstation. Het gebouw herinnert aan het feit dat Cherbourg ooit een grote transatlantische haven was en de expositie laat de geschiedenis herleven van de enige reis die de Titanic ooit maakte.

• Het eerste gedeelte van de tentoonstelling, in de Bagagezaal, is gewijd aan de transatlantische activiteiten van Cherbourg en aan de Europese emigratie naar de Nieuwe Wereld. Met interactieve projecties kunnen de bezoekers de emoties delen van de emigranten die inschepen in Cherbourg en meteen een duik nemen in de sfeer van die tijd.

• Het tweede gedeelte is gewijd aan de Titanic. De bezoeker ontdekt de bouw van het schip en leeft mee in de sfeer van het werk en het leven aan boord (de overtocht, de aanvaring met de ijsberg, de schipbreuk).

La Cité de la Mer is gewijd aan het avontuur van de mens onder de oppervlakte van de zee. Zo zijn er 17 aquariums, een ruimte die gewijd is aan de geschiedenis van de onderzeeërs enz. Men kan er ook de eerste Franse nucleaire duikboot bezoeken: Le Redoutable.

Cherbourg
Vandaag is Cherbourg vooral een internationaal bekende jachthaven met de grootste artificiële rede ter wereld. Er leggen cruiseschepen aan en er worden verschillende grote nautische evenementen georganiseerd. Het overheersende beeld in en rond Cherbourg is de Montagne du Roule, 117 m hoog. Ontdek de parken en tuinen van de stad, het Italiaanse theater, het museum van de Bevrijding, het museum voor Natuurgeschiedenis in het Park Emmanuel Liais, een verbazend curiositeitenkabinet enz.
Aanrader : een boottocht met de Adèle in de rol van de ferry Nomadic. De Adèle neemt de bezoekers mee naar de plaats waar de Titanic voor anker ging. In het seizoen vier afvaarten per dag (tocht met commentaar, duur: 1.15 u, volwassenen € 13, kinderen € 8,80). In de zomer vinden ‘gedramatiseerde’ tochten plaats, elke vrijdag van 19 tot 20.30 u (€ 15).

Suggesties :
• Rondleidingen : gratis, verschillende thema’s (Titanic en de emigratie, het bezoek van Napoleon…)
• In 15 hotels in Cherbourg: 1 overnachting = 1 gratis toegang tot La Cité de la Mer

Niet te missen evenementen in 2012:
• 12 en 13 mei 2012 – ‘Presqu'île en Fleurs’: bloemenfestijn in het park van het Château des Ravalet
• 3 en 4 augustus – Nieuw en groots avondspektakel met muziek en licht: evocatie van het aanleggen van de Titanic

www.ot-cherbourg-cotentin.fr


Wat denk jij ervan?