Unieke tochten met historische turfschuiten in het Teufelsmoor


Medio april worden de turfschuiten in het Teufelsmoor weer te water gelaten. De turfschuiten waren lange tijd het enige vervoersmiddel waarmee de turf uit het Teufelsmoor naar Bremen getransporteerd kon worden. 50 manden turf kon de veenboer mee naar de grote stad nemen. In het voorsteven was een kleine ruimte waar de schipper kon schuilen tegen de kou en zijn soep kon warm maken. Tegenwoordig biedt de turfschuit plaats aan 16 passagiers, die zo de oude waterwegen van Hamme en Wümme en het fantastische landschap langs de oevers kunnen verkennen. Onderweg vertelt de schipper over het zware leven van de vroegere bewoners van het Teufelsmoor.

Turfschuit met dienstregeling
Van mei tot oktober vinden regelmatig tochten met de turfschuit plaats die voor iedereen toegankelijk zijn. Wel even van te voren aanmelden! Een bijzondere belevenis is een gecombineerde tocht van turfschuit en Moorexpress. Heen met de turfschuit, terug met de historische Moorexpress. Pure nostalgie in een schitterende omgeving. Groepen kunnen natuurlijk ook een turfschuit charteren.

Met kano, kajak of roeiboot
Iedereen die er liever op eigen houtje op uit trekt, kan met een kano, kajak of roeiboot de riviertjes Hamme en Wümme en de talrijke kleine, idyllische waterlopen verkennen. Veel plaatsen zijn alleen vanaf het water te bereiken. Gezellige uitspanningen langs het water nodigen uit voor een pauze onderweg.

Het jaarlijkse hoogtepunt: de HammeNacht
Op 4 augustus 2012 zullen zo´n 20 turfschuiten van laat in de middag tot middernacht op de Hamme varen om het publiek een onvergetelijke avond te bezorgen. Muzikanten spelen aan boord op hun accordeon of gitaar en zorgen voor gezelligheid. Soms wordt er spontaan door de gasten meegezongen. Na zonsondergang worden de lampjes in de lampions aangedaan, zodat zowel op het water als bij de steigers een heel bijzondere sfeer ontstaat. Voor de HammeNacht zijn afwisselende tochten met één of twee pauzes te boeken. Als de boot aanmeert, is er genoeg tijd voor een hapje en een drankje. Deelname is alleen mogelijk op afspraak.
www.kulturland-teufelsmoor.be

Wat denk jij ervan?