Frederik de Grotejaar start in Potsdam


Op 28 april barsten de festiviteiten los rond de viering van de 'verjaardag' van der Alte Fritz met de tentoonstelling 'Friederisiko' in het Neue Palais in Potsdam.' Het is dit jaar precies 300 jaar geleden dat één van de meest markante figuren uit de Duitse geschiedenis werd geboren: Frederik de Grote.

Supermacht
Koning Frederik II van Pruisen werd op 24 januari 1712 geboren in Berlijn. Hij had met 1,65 meter weliswaar een klein postuur, maar verrichtte grote daden. Zo maakte hij van zijn land een Europese supermacht door in drie uitputtende oorlogen de rijke landstreek Silezië (tegenwoordig in Polen) op de Habsburgers te veroveren. Dat leverde hem al bij leven de eretitel 'Frederik de Grote' op. Ook breidde hij de macht van Pruisen sterk uit door Oostenrijk, Frankrijk en Rusland te verslaan in de Zevenjarige Oorlog (1756-1763).

Een jaar lang feest
De 'verjaardag' van Frederik de Grote die in Berlijn en Brandenburg liefkozend Alte Fritz wordt genoemd, wordt het hele jaar gevierd met diverse concerten, een tentoonstelling en zelfs een speciaal geschreven musical [www.friedrich300.eu]. De verlichte vorst van Pruisen was een groot kunstliefhebber en componeerde zelfs twee symfonieën.
Onder de naam 'Friederisiko' organiseert de Preußische Schlösser und Gärten Berlin-Brandenburg (SPSG) van 28 april t/m 28 oktober 2012 een tentoonstelling over het leven van Frederik de Grote en zijn koningschap in het Neue Palais in Potsdam. Bezoekers leren de man achter het masker kennen en krijgen een uniek kijkje achter de façaden van het paleis. Ook het aangrenzende park Sanssouci wordt erbij betrokken. De naam van de tentoonstelling is een samentrekking van de woorden 'Friedrich' en 'Risiko' en slaat op het karakter van de koning, die risico’s in zijn leven niet uit de weg ging.

Concertreeks in Rheinsberg
De verjaardag van Alte Fritz wordt ook in andere Brandenburgse plaatsen gevierd. Zo vinden in Schlot Rheinsberg, waar Frederik de Grote van 1736 tot 1740 heeft gewoond, een jaar lang concerten en andere uitvoeringen plaats. In dit kasteel ten noorden van Berlijn in de deelstaat Brandenburg, wijdde hij zich aan de studie van de filosofie, geschiedenis en poëzie. Sinds 1991 is de Musikakademie Rheinsberg gevestigd in het gebouw.

Musical in Metropolis Halle
Een highlight van het jubileumfeest is de musical 'Friedrich – Mythos und Tragödie' die van juni tot augustus 2012 te zien is in de Metropolis Halle in Potsdam, die onderdeel is van het wereldberoemde Filmpark Babelsberg. Op 1 juni 2012 vindt de feestelijke première van het spektakelstuk plaats.

Muziebestemming Duitsland
Met het thema '300 jaar Frederik de Grote' vestigt het Duits Verkeersbureau de aandacht op Duitsland als bestemming voor cultuur en muziek. Verspreid over het hele land zijn er meer dan honderd concertgebouwen met internationaal gerenomeerde orkesten. Kastelen, burchten, maar ook natuurlandschappen zorgen tijdens de zomermaanden bovendien voor een sfeervolle achtergrond bij openluchtconcerten.

Wat denk jij ervan?