Monschau, de Eifel op zijn best

Monschau, erg dichtbij en verassend mooi! | CC0

Monschau, dat net over de Duitse grens ligt, is een klein authentiek bergdorpje, verscholen in een dal langsheen de Ruhr. Dit gezellige en bruisende dorpje staat bekend om zijn creatieve inwoners en authentieke vakwerkhuizen. Glasblazers, houtbewerkers, keramiek, je kan het allemaal vinden in dit kleine bergdorpje. Bovendien kan je er ook in de omgeving rustig wandelen en genieten van het adembenemende uitzicht. Monschau is dus perfect voor een weekendje weg of een daguitstap. Bekijk het aanbod bij Tui voor citytrips naar Monchau

Kerstmarkt in Monschau

Monschau staat bekend omwille van zijn beroemde kerstmarkt. Elk jaar rond de kerstperiode kan je in deze kleine stad een heus kerstdorp bezoeken. Je kan er een waaier van kerstartikelen vinden die meestal door lokale vakmensen handgemaakt zijn. Deze kerstartikelen zijn niet goedkoop, maar wel van een uitzonderlijk goede kwaliteit. Bovendien zijn ze steeds een uniek geschenk!

Huizen met typisch vakwerk in Monschau | (c) Koen Goossens

Vakwerkhuizen en versterkte burcht

Natuurlijk heeft het dorpje zelf ook heel wat bezienswaardigheden, zo is er op de heuvel die uitkijkt over Monschau een grote burcht met wachttorens, vanaf daar heb je een indrukwekkend uitzicht over de omgeving.. De burcht en de omwallingen zijn gratis te bezoeken. Tijdens de zomermaanden zijn hier ook regelmatig openluchtconcerten. 

Het bekende Rode Huis | (c) Koen Goossens

Het dorp zelf staat bekend door zijn huizen met vakwerk. Dit geeft het stadje ook zijn unieke uitzicht, met kleurrijke huizen en pittoreske straatjes.Een van de meest bezochte bezienswaardigheden is het Rode Huis. In het midden van Monschau, op de markt zijn gezellige terrasjes waar je rustig iets kan drinken en eten, en dit tegen aantrekkelijke prijzen.

Handwerkersdorp

Buiten de kerstperiode kan je het handwerkersdorp bezoeken aan de rand van Monschau, hier kan je zien hoe de glasblazers de handgemaakte stukken afwerken en beschilderen. Ook kan je een bezoek brengen aan het modelbouwmuseum in Monschau.

Fietsen en wandelen in de buurt van Monschau

Vanuit de stad vertrekken verschillende wandel en fietswegen doorheen Monschau en de de Eifel, bovendien geeft de toeristische dienst gratis kaarten met wandelroutes die vertrekken vanuit Monschau. Vanaf hier kan je de volledige Eifelsteig wandelroute wandelen. Ook voor wie wil wandelen in de Hoge Venen is Monschau een perfecte uitvalsbasis!

In de buurt van Monschau kan je wandelen over de Eifelsteig wandelroute | (c) Koen Goossens

Bereikbaarheid

Monschau zelf is goed bereikbaar met de wagen, en ligt op ongeveer 4km van de Belgische grens. Het stadje zelf is volledig autovrij, maar er is een grote parking beschikbaar aan de rand van het dorp, en voor 5€ kan je een hele dag onbeperkt parkeren.


Wat denk jij ervan?