Oostkantons worden E-bike regio


Binnenkort worden fietsliefhebbers in de Oostkantons nog meer in de watten gelegd, want naast het fietsnetwerk van meer dan 150 km langs de spoorweglijn, werd er dankzij de samenwerking van het bureau voor Toerisme van de Oostkantons, 'Movelo' en het plaatselijke toerismenetwerk een net uitgebouwd van 24 stations voor de fietsverhuur en 12 stations voor het wisselen van de batterij.

Movelo
'Movelo' wil met rustige mobiliteit de geliefde vakantieregio’s in Duitsland, Oostenrijk en voortaan ook in de Oostkantons nog aantrekkelijker maken voor de gasten. Door de combinatie van de bestaande infrastructuur van het bewegwijzerde fietsnetwerk Velotour van de Hoge Venen-Eifel en Pedelecs geeft 'Movelo' een nieuwe dimensie aan het fietsen. De E-bikes van het merk 'Swiss-Flyer' werden speciaal voor het toerisme ontworpen.
De term 'Pedelec' komt van Pedal Electric Cycle. Zodra de fietser in de pedalen stapt, treedt een motor in werking die tot een snelheid van 25 km/uur ondersteuning geeft. Men kan ook op de E-bike fietsen zonder de ondersteuning.

Grenzeloos fietsen
Aanleiding voor dit initiatief is het grensoverschrijdende project van de Vennbahn, een wandel- en fietsroute die Duitsland, België en Luxemburg in de toekomst naadloos met elkaar zal verbinden. Om deze grensoverschrijdende mobiliteit verder uit te bouwen en het gebrek aan fietsverhuurstations in de Oostkantons tegemoet te komen, hebben de verantwoordelijken voor toerisme beslist een van E-bike verhuurnetwerk uit te bouwen. Omdat aan Duitse zijde ook met 'Movelo' samengewerkt wordt, kunnen de gebruikers probleemloos grensoverschrijdende uitstapjes plannen omdat de batterijen ook bij de plaatselijke partnerbedrijven ingewisseld kunnen worden.

Voor iedereen
Fietsen in de Oostkantons wordt zo voor iedereen, getraind of niet, een echt genot. Zelfs routes met moeilijke beklimmingen kunnen dankzij deze fietsen zonder te veel inspanningen overwonnen worden. Natuurlijk test men het beter zelf uit. De verhuurprijs bedraagt 21 € per dag. De fietsen zijn van april tot begin oktober beschikbaar in de verhuurstations. De stations bieden een uitgebreide service, van de gebruiksaanwijzing van de Pedelec tot voorstellen van tochtjes en tips voor een leuke trip, alles is tot in de puntjes voorbereid.
Voor degenen die geen tijd hebben om in de planning van hun uitstapje te investeren, biedt het bureau voor Toerisme van de Oostkantons een driedaags E-bike arrangement aan.
Verdere informatie over de openingstijden van de stations, contactpersonen en een overzicht van de verhuurstations vindt men op www.oostkantons.be of in de folder 'Movelo Regio Oostkantons' die gratis te verkrijgen is bij het Toeristisch Agentschap Oost-België, Hauptstraße 54, B-4780 St. Vith, tel.: +32 (0) 80/22 76 64 • fax: +32 (0) 80/22 65 39
como@eastbelgium.com • www.eastbelgium.com

Wat denk jij ervan?