200 Jaar 'biertuinen' in Duitsland


De zomer staat voor de deur en de Duitse biertuinen draaien weer op volle toeren. Deze 200 jaar oude Beierse traditie heeft zich intussen in gans Duitsland ingeburgerd. „Volgens de laatste enquête van de kwaliteitsmonitor van de Duitse toeristische industrie komt 60 percent van de buitenlandse bezoekers naar Duitsland omwille van de unieke flair en gezelligheid en 93 percent voor de traditionele Duitse specialiteiten uit kelder en keuken“ aldus Petra Hedorfer, CEO van de Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DZT).

Lange traditie
De biertuinen oefenen een niet te onderschatten aantrekkingskracht uit op de vakantiegangers die naar Duitsland komen. De traditie van de biertuinen heeft haar wortels in München en omgeving. Ongeveer 200 jaar geleden mocht er wegens mogelijk brandgevaar alleen tijdens de wintermaanden bier gebrouwen worden. Om het tot de zomer drinkbaar te houden moest het in kelders worden opgeslagen. Deze kelders werden toegedekt met grind en beplant met snelgroeiende kastanjebomen. Zo ontstonden de tuinen die de meesterbrouwers gebruikten om bier en eten te verkopen. Dat was hoegenaamd niet naar de zin van de lokale herbergiers met als gevolg het biertuindecreet van 1812: wie bier in openlucht wou drinken moest zijn eigen broodmaaltijd meebrengen. Het begin van een traditie die nog altijd bijzonder levendig is en het handelsmerk van de ongedwongen en gemoedelijke 'way of life' in Beieren.

Jubileumjaar
In 2012 vieren de brouwerijen en biertuinen in München en Opper-Beieren deze 200 jaar oude traditie met fanfaremuziek, traditionele Beierse dansen en een veelvoud aan folkloristische evenementen. In het 'Bier- en Oktoberfeestmuseum' wordt een speciale tentoonstelling '200 jaar biertuinen' georganiseerd. Op 23 juni nodigen de bierbrouwers van München uit op een 'Brouwersdag' op de Viktualienmarkt.

Biertuinen in Duitsland
Biertuinen zijn sinds lang geen Beierse exclusiviteit meer, maar hebben zich over gans Duitsland verspreid. Die grootste liggen natuurlijk in München, waar men heerlijk kan genieten in meer dan 110 biertuinen. Daartoe behoren de 'Hirschgarten' met 8.000, de 'Augustiner' in de Arnulfstrasse met 5.000 en de 'Paulaner am Nockherberg' met 4.000 zitplaatsen. Maar ook in Hamburg, Dresden, Düsseldorf en vele andere Duitse steden verbroederen inwoners en buitenlandse gasten in gezellige biertuinen.

Wat denk jij ervan?