18 excellente bestemmingen in Frankrijk


Om 18 'excellente' bestemmingen en het EDEN netwerk meer bekendheid te geven, lanceren het Ministerie voor Toerisme en Atout France een speciale website. Deze website is ondergebracht bij www.rendezvousenfrance.com, de grote publiekssite van Atout France. De EDEN (European Destinations of Excellence) wedstrijd, ingericht op initiatief van de Europese Commissie, heeft als doel bestemmingen uit de Europese Unie te lauweren die zich toespitsen op de ontwikkeling van duurzaam toerisme. Sinds de eerste editie in 2008 telt Frankrijk 18 EDEN-bestemmingen die bekroond zijn voor de kwaliteit en de diversiteit van hun aanbod op het gebied van duurzame ontwikkeling en de authenticiteit van cultuur en tradities.
Wij willen u graag enkele van deze 18 ‘excellente’ Franse bestemmingen voorstellen:

Roanne
Roanne bevindt zich in de streek waar de regio’s Rhône-Alpes, Auvergne en Bourgogne aan elkaar grenzen. De stad die wereldwijd bekend is voor zijn driesterrenrestaurant ‘La Maison Troisgros’, biedt bezoekers alle troeven van een grote toeristische etappe. U zult er beslist de natuur, de landschappen en het erfgoed op prijs stellen, en uiteraard ook de gastronomie, die u zowel vindt in bekende restaurants als in kleine auberges. Een wandeling in de stad brengt u naar de donjon uit de 12eeeuw en het Italiaanse theater uit de 19e eeuw. De haven van Roanne, aan de oever van de Loire, biedt kans voor enkele watersporten. De stad Roanne werd bekroond door de EDEN-wedstrijd 2008 op het thema ‘Immaterieel toerisme en erfgoed’ voor zijn festival ‘Roanne Table Ouverte’. Dit topevenement op de agenda van de gastronomen, vindt elk jaar in de herfst plaats. Het is tegelijk een gelegenheid om de streek van Roanne en zijn rijkdommen te ontdekken.

Le Havre
Le Havre, stad van Kunst en Geschiedenis en opgenomen door Unesco als Werelderfgoed, speelt de kaart van de verandering. Zo zijn de dokken omgevormd tot een recreatiecentrum van 60.000 m², met ook een bioscoop, handelszaken en restaurants langs een bassin dat zelf werd verbouwd tot tweede jachthaven. Het militaire fort van Sainte-Adresse uit 1852, dat uitkijkt op de baai van Le Havre en door de militaire overheid werd verlaten in de jaren 1970, werd omgetoverd in hangende tuinen die hulde brengen aan de botanisten-ontdekkingsreizigers. Het Office de Tourisme is ook betrokken bij de cruises. Het is een activiteit in volle ontwikkeling: in 2012 legden 110 cruiseschepen aan tegenover 50 in 2009. Om de passagiers van de cruiseschepen goed te ontvangen heeft het Office de Tourisme voor hen een voormalige hangar omgebouwd tot terminal. Ten slotte herbergt het voormalige gebouw van de Kamer van Koophandel vandaag een casino en een viersterrenhotel. Er werden de nodige aanpassingen uitgevoerd voor deze nieuwe bestemming maar toch heeft men de decoratieve elementen van de jaren 1950 kunnen behouden. Le Havre werd bekroond door de EDEN-competitie 2011 op het thema ‘toerisme en geconverteerde sites’. Sindsdien is het toeristische aanbod, dat impressionisme combineert met architecturale moderniteit, en toeristische met nautische activiteiten, verder gunstig geëvolueerd.  

Oloron Sainte-Marie
De streek van le Piémont Oloronais ligt in het zuidwesten van Frankrijk. De belangrijkste stad is hier Oloron Sainte-Marie. In het bredere gebied ontdekt men een hele waaier van bezoeken en activiteiten: kuuroorden, skistations (La Pierre Saint-Martin, Le Somport en Gourette), de steden Pau, Lourdes en ook de Baskische kust. Op het programma: wandeltochten, rafting, hengelen, fietsen... De stad Oloron Sainte-Marie heeft zijn rijke erfgoed aan industrieën en ambachtelijke ondernemingen goed weten te valoriseren. Een toeristisch circuit voert bezoekers langs fabrieken en ateliers en laat hen kennismaken met knowhow en personaliteiten. Wijnliefhebbers ontdekken hier de heuvels van de AOC Jurançon. Gastronomen zullen van hun kant genieten van de talrijke lokale specialiteiten en het topevenement van Oloron SainteMarie: ‘De Europese dagen van de Gastronomie’. Het festival werd bekroond tijdens de EDENwedstrijd van 2008 op het thema ‘toerisme en immaterieel erfgoed’. Het is gewijd aan de promotie van de traditionele gastronomie als hefboom voor de valorisatie van het culturele erfgoed. Het vindt voortaan om de twee jaar plaats.  

Langres
De versterkte stad Langres, die mag uitpakken met een opmerkelijk erfgoed, bevindt zich in het overgangsgebied tussen Champagne en Bourgogne. De monumenten volgen er elkaar op zoals de bladzijden van een geschiedenisboek: een Gallo-Romeinse triomfboog, de Porte des Moulins, renaissancepanden, herenhuizen enz. Deze stad van Kunst en Geschiedenis is ook de geboortestad van Denis Diderot, de grote filosoof van de Eeuw der Verlichting. Aan de voet van de stadsmuren (3 km lang) begint een ongerept natuurgebied dat momenteel geklasseerd wordt. Men vindt er vier meren waarop allerlei recreatie en watersporten mogelijk zijn. Bewegwijzerde wandelpaden leiden naar ongewone sites zoals de Abdij van Auberive, het Mausoleum van Faverolles of de ‘cascades pétrifiantes’, de versteende watervallen. Langres werd bekroond tijdens de EDEN-wedstrijd 2012 op het thema ‘toerisme en watersites’. De stad zal u charmeren met de rijkdom van zijn bouwkundig erfgoed, zijn cultureel leven, maar ook met zijn kennis en oude beroepen zoals de messenmakerij of de mandenmakerij. www.rendezvousenfrance.com


Wat denk jij ervan?