De mooiste kerstmarkten van Frankrijk


In de aanloop van de eindejaarfeesten rijzen kerstmarkten in alle grote Europese steden als paddenstoelen uit de grond. Heidens van oorsprong, later christelijk geïnspireerd, is kerstmis momenteel uitgegroeid tot een evenement dat religieuze en communautaire grenzen overschrijdt. Het is vandaag een gezellig feest dat in gezinsverband wordt gevierd. Wij hebben voor u enkele kerstmarkten geselecteerd in Frankrijk die u dit jaar niet mag missen. 

Les Lumières de Noël

‘Les Lumières de Noël’ in Montbéliard Franche-Comté trekt een jas van lichtjes aan en doet er alles aan om groot en klein te verleiden tijdens de kerstperiode. In Montbéliard, het oude prinsdom dat toebehoorde aan de hertogen van Württemberg, begint de magie met het ‘Defilé van het Licht’ waarbij honderden kinderen die een kroon van kaarsen dragen en gekleed zijn in het wit, defileren met muziek en zang. 

Les Lumières de Noël, een prachtige kerstmarkt | (c) lumieres-de-noel.fr

Elk jaar brengt de kerstmarkt kleine houten chalets met ongeveer 140 ambachtslui. Dit jaar is België goed vertegenwoordigd in Montbéliard.

Een traditionele kerst in de Provence

De kersttradities in de Provence zijn rijk aan symbolen en emoties die zin en kleur geven aan de feesten. Wist u bijvoorbeeld dat het een oude gewoonte is om op St-Barbara (4 december) drie graanzaadjes te laten kiemen op schoteltjes die men bedekt met vochtige watten? Wanneer de steeltjes recht en groen zijn, dan wordt het nieuwe jaar voorspoedig! 

De kerststal en de santons: tal van santonbeurzen worden in de hele Provence georganiseerd. De belangrijkste is de Foire aux Santons de Marseille. Elk figuurtje is gemaakt op ambachtelijke wijze en het zijn allemaal kunstige realisaties.


Wat denk jij ervan?