400 jaar Jordaan in fotoboek

Het boek ‘In de Jordaan’ is een liefdesverklaring van de Amsterdamse reisfotograaf Frank van Paridon, aan de leukste buurt van Amsterdam. Vijfhonderd foto’s geven een inkijkje in het dagelijks leven van de hedendaagse Jordaan. Net als de buurt zelf, bruist het boek in al zijn facetten. Alles wat eigen en eigenaardig is aan de Jordaan passeert de revue. Een prachtig jubileumboek voor de 400-jarige Jordaan en een uniek tijdsdocument over het leven in deze Amsterdamse buurt aan het begin van de 21ste eeuw.
Leven in de Jordaan
Fotograaf van Paridon begon in 2010, tijdens talloze wandelingen en fietstochten, met het vastleggen van het dagelijks leven in ‘zijn’ Jordaan. Wat vier eeuwen geleden als een arm stadsdeel begon, is nu een trendy en romantische buurt vol creativiteit, gezelligheid, gastronomie en met een rijk uitgaansleven. Een wijk met een unieke mix van oude en nieuwe Jordaan bewoners, vol kroegen, ateliers, markten, terrassen en galerieën.

Frank van Paridon: “De leukste buurt van Amsterdam”.
 Dit boek is met veel liefde gemaakt door een rasechte Amsterdammer die bijna 10 jaar pal onder de Westertoren heeft gewoond. Reisfotograaf Frank van Paridon is naast Amsterdammer in hart en nieren ook een fervent reiziger. Onlangs heeft hij bekend dat het diezelfde toren was die ervoor zorgde dat hij niet ergens op de wereld is blijven steken. Waar hij ook was en hoe hard de zon daar ook scheen, het was de oude Wester die hem steeds weer naar huis riep. Vandaar dit boek: ‘De Jordaan, de leukste buurt van Amsterdam’. En vanuit het perspectief van deze wereldreiziger misschien wel de leukste buurt van de wereld.

De geschiedenis van de Jordaan
In mei 1613 tekende het toenmalige stadsbestuur de papieren waarmee er kavels beschikbaar werden gesteld voor ‘getimmerte’ (bebouwing) in het gebied in Amsterdam dat nu de Jordaan heet. Met die handtekening werd het allereerste begin gemaakt van wat nu, vier eeuwen later is uitgegroeid tot Amsterdams meest kleurrijke buurt. De naam ‘Jordaan’ duikt echter pas veel later in de stadsannalen op. Over de oorsprong van die naam doen verschillende verhalen de ronde. De ware toedracht lijkt in de geschiedenis verdwenen, samen met het jaartal waarin de wijk voor het eerst ‘Jordaan’ wordt genoemd.
Het blijkt dus vrijwel onmogelijk een jubileum te vieren op basis van de naam Jordaan. Wel weten we dat de eerste huizen in 1613 zijn gebouwd. In 2013 vieren daarom niet alleen de Amsterdamse grachten hun 400-jarig bestaan, maar ook dé Amsterdamse buurt bij uitstek: de Jordaan.

Wat denk jij ervan?