Accommodaties en evenementlocaties Brussels Gewest krijgen 'Green Key.'

Om aan de wens te beantwoorden van de hotelsector en van andere toeristische locaties in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, draagt het internationale eco-keurmerk Clé Verte (Green Key/Groene Sleutel) bij aan de positionering van Brussel als duurzame bestemming. Het eco-keurmerk wordt in Brussel sinds 2010 gedragen door de milieufederatie Fédération Inter-Environnement Wallonie en ondersteund door Christos Doulkeridis, minister-president van de Franstalige Regering van Brussel (Cocof) met de bevoegdheid toerisme. Dit jaar ontvangen nieuwe accommodaties en, voor het eerst, ook enkele special venues (zalen voor evenementen) dit prestigieuze keurmerk. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Stanhope hotel, het eerste 5-sterrenhotel van Brussel (1991), zijn de ‘Clés Vertes/Green Keys/Groene Sleutels 2012’ bekend gemaakt. Het is de derde keer dat het eco-keurmerk wordt toegekend.
13 nieuwe accommodaties

In 2012 hebben 13 nieuwe accommodaties het certificaat met het keurmerk ontvangen. 6 hotels : Park Inn by Radisson Brussels Midi, le Thon Hotel EU, le Stanhope, l’hôtel Le Plaza, le Dolce La Hulpe Brussels, le NH Atlanta; 2 Bed&Breakfast: La Chambre de Plume et le BiHome; 2 jeugdherbergen: Jacques Brel en Auberge des 3 Fontaines; tenslotte ook 3 locaties in de nieuwe categorie Special Venues: The Event Lounge, Le Concert Noble, Tour&Taxis.

Dat betekent dat Brussel op dit moment 19 accommodaties (13 hotels, 4 B&B en 2 jeugdherbergen) en 3 evenementlocaties telt. In totaal zijn er nu 22 Clé Verte/Green Key/Groene Sleutel keurmerken.

Criteria
De kandidaten moeten voldoen aan verschillende criteria op het gebied van algemeen duurzaam management, betrokken personeel, informatie over duurzaamheid aan de klanten (documentatie, aangepaste signalering,…), beheer op het gebied van water, huishouding en schoonmaak, energiebeheer, afvalbeheer en -preventie, voeding, Natuur activiteiten, administratie en kantoorwerk, binnenklimaat en groen ruimtes. Het keurmerk brengt dus de criteria samen van duurzame prestaties (dit zijn strikte ecolabelcriteria) en duurzaam beheer (de zogenaamde MVO criteria, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.) Het keurmerk bestaat sinds 1994 en is onafhankelijk en neutraal (het wordt gedragen door een netwerk van NGO’s). Daarnaast is het keurmerk goed vertegenwoordigd in Vlaanderen, Nederland en Frankrijk, de regio’s waar de meeste bezoekers aan Brussel vandaan komen.

Groene bestemming
Op dit moment heeft bijna 16% van alle Brusselse hotelkamers (erkend door de Cocof) het Clé Verte/Green Key/Groene Sleutel keurmerk. Als men rekening houdt met de belangrijke andere bestaande keurmerksystemen in het Brussels Gewest (EMAS, Green Globe en het keurmerk Entreprise éco-dynamique), dan komt Brussel aan een totaal van 30% hotelkamers met een duurzaam keurmerk. Daarmee positioneert Brussel zich – op het niveau van de hotels – bij de meest ‘groene’ Europese bestemmingen. In milieutermen is dat effect niet te verwaarlozen aangezien het jaarlijks toegekende keurmerk een constante verbetering vraagt aan de bedrijven.

Het keurmerk vervolgt zijn groei in de hoofdstad: er liggen nog enkele andere dossiers ter beoordeling, met name op het gebied van accommodaties voor jongeren en venues. Ook werden de criteria onlangs herzien met het oog op een aanpassing aan de aspecten die verbonden zijn met de sector (uiteraard met volledige inachtneming van de eisen op het gebied van duurzaamheid en milieu.

meer informatie: www.greenkey.com

Wat denk jij ervan?