De 'Mooiste dorpen van Frankrijk' dicht bij België

Geberoy, een van de mooiste dorpen van Frankrijk | (c) isamiga CC-BY 2.0
De vereniging van ‘De Mooiste Dorpen van Frankrijk’ bestaat uit bijna 155  uitzonderlijke dorpen die geselecteerd zijn vanwege de schoonheid van hun landschappen en monumenten en de authenticiteit van hun woningen.


De boekenreeks "Les plus beaux Villages en France" mag je zeker niet missen! Wij stellen u voor enkele van deze dorpen te leren kennen, die zich niet al te ver van ons land bevinden.

Deze mag zeker niet ontbreken in je boekenkast! | (c) Lannoo
Het boek "De mooiste dorpen van Frankrijk" is te vinden bij de betere boekhandel voor een richtprijs van ongeveer €25.

(Oise - Picardië): dit minuscule, middeleeuwse versterkte plaatsje in het hart van de regio Picardië,  heeft een duizend jaar oude geschiedenis en mag zich ongetwijfeld een van de  mooiste dorpen van de hele regio noemen.

Gerberoy, vol met schitterende rozen in de zomer | (c) Adrien C. CC-BY 4.0

Honderden rozelaars klampen zich vast aan de  vakwerkhuizen uit de 17e en 18e eeuw. Wandel rond in de bochtige en heerlijk geurende straatjes, waar  het  vakwerk van de woningen gecombineerd is met baksteen en balken in pastelkleuren. Ook de vestingmuren van de collegiale kerk Saint-Pierre zijn bezienswaardig.

(Manche - Normandië): Barfleur, de  kleinste gemeente van het departement van de Manche, is een gastvrije badplaats waar het leuk wandelen is op het moment dat de vissersboten terugkeren.  Het was de belangrijkste haven van het Anglo-Normandische koninkrijk in de  middeleeuwen.

 De kleine haven van Barfleur in Normandië | (c) Larayevire CC-BY-SA 3.0

De schilderachtige haven met zijn granieten huizen is het vertrekpunt van de ‘Chemins du Mont Saint-Michel’. De vuurtoren van Gatteville (2e hoogste vuurtoren van Frankrijk), de Saint-Nicolaskerk en de ‘Blonde de Barfleur’ (mossel) zijn niet te missen.

(Finistère  - Bretagne): Locronan is  een kleine gemeente met 800  inwoners, met huizen in blauwachtig graniet die zich scharen rond de vierkante kerktoren die lijkt  op een massieve donjon. Het dorp maakt deel uit van de heilige plaatsen van Bretagne.  Op twee kilometer van de steegjes van het dorp, verrijst de Montagne de Locronan die  op zijn top bekroond is met een kapel met gebrandschilderde ramen van Bazaine. Men  heeft er een uitzonderlijk zicht op de baai van Douarnenez. Niet te missen: de oude woningen van het dorp, Douarnenez
(Val d’Oise - Ile de France):  La Roche Guyon  is bekend voor zijn majestueus kasteel waar onder meer Victor Hugo en Lamartine hebben verbleven. Het dorp verbaast zijn bezoekers met zijn troglodietenwoningen en zijn  uitzonderlijke geografische ligging.

Het kasteel van La Roche Guyon, aangebouwd tegen een steile rots | (c) David Jourand CC-BY-SA 2.0

Het ligt midden in het Regionaal park van de Vexin. De rijkdom van het erfgoed en de mooie landschappen beantwoorden perfect aan de verwachtingen van de bezoekers, zowel in de oude straatjes van het dorp, als langs de oevers van deSeine.

Niet te missen: de troglodietenwoningen, het kasteel en zijn groentetuin.

(Loir-et-Cher  - Centre) Het dorp Lavardin bevindt zich op een twintigtal kilometer van Vendôme in een vredig landelijk gebied en lijkt ingeslapen aan de voet van zijn burchtruïnes.
Niet te missen: bezoek aan de stad  Vendôme,  l’Isle Verte en het Manoir de la Possonnière van Couture-sur-Loir

(Haut Rhin - Elzas): dit stadje, niet ver van Colmar en Straatsburg, is de wieg van de Elzaswijnen en als dusdanig wereldwijd bekend.  Het ontvouwt zich rond zijn kasteel, op een hoogte van 210 meter, in het hart van de regio Elzas.

Typische kleine straatjes in Eguisheim | (c) Mschlindwein CC-BY-SA 3.0

Dankzij de vakkennis van de wijnbouwers, de aard van de streek en een uitzonderlijk microklimaat behoren de wijnen van Eguisheim tot de beste ‘grands crus’ van de Elzas.

(Moselle - Lorraine): in het driegrenzenland, niet ver van Luxemburg en Duitsland, ligt Rodemack, een charmant middeleeuws stadje met de veelzeggende bijnaam ‘het kleine Carcassonne van Lorraine’. Iedere zomer worden er middeleeuwse feesten georganiseerd.

Wat denk jij ervan?