Derry/Londonderry: topbestemming in 2013

Volgend jaar zijn alle ogen gericht op Derry/Londonderry want dan wordt deze Noord-Ierse reisbestemming tot UK City of Culture gekroond. Daarenboven zet Lonely Planet de stad in de Top 10 van te bezoeken plaatsen in 2013.
 
Boeiend
Laat er geen twijfel over bestaan, Derry/Londonderry is een stad met een groot en boeiend verhaal, met een unieke geschiedenis en met gastvrije inwoners. Deze mix resulteert in een fantastisch toeristisch product: cultuurhistorische bezienswaardigheden die getuigen van 1400 jaar geschiedenis en een evenementenkalender die het jaar, van januari tot december, helemaal vult. Met andere woorden, het is een stad die iedereen wat te bieden heeft, een plek waar je zeker langs moet.

Reizigers kunnen Derry/Londonderry kiezen als uitvalsbasis voor tal van excursies want het mooiste natuurschoon en de historische sites van Noord-Ierland zijn van hieruit makkelijk en snel bereikbaar.

UK City of Culture
Er is meer reden dan ooit om Derry/Londonderry in te schrijven op je reisroute want als UK City of Culture 2013 wordt de vestingstad als het ware herboren, zeker als je ziet hoeveel boeiende culturele evenementen er in 2013 zullen plaatsvinden. In Derry/Londonderry vindt het grootste Halloweenfeest van Europa plaats en ook ‘Fleadh Ceoil na HEireann’ – het grootste Ierse cultuur festival dat van 12 tot 18 augustus 2013 doorgaat- mag je zeker niet missen. Men verwacht er 300,000 bezoekers van over de hele wereld. Tientallen andere evenementen in 2013 zijn evenveel aanleidingen voor een trip naar Derry/Londonderry.

Hoogtepunten:
Het openingsfeest op 20 januari geeft al een idee van wat er komen gaat. Het wordt een gratis concert met internationale artiesten zoals Paul Brady, The Priests en The Undertones
  • In maart is de London Symphonic Orchestra te gast met filmmuziek, onder meer van Shindler’s List en Star Wars.
  • In juni wordt Derry/Londonderry een Music City waarbij de ganse stad wordt omgetoverd tot één grote scène voor internationale muziekgroepen.
  • Nog in juni is er het spektakel The Return of Colmcille, een hommage aan de stichter van Derry.
  • In november zijn de filmliefhebbers aan de beurt met het Foyle Film Festival.
  • In 2013 verhuist de Turner Prize van Tate Britain in London naar Londonderry. Het is een kans om baanbrekende kunst te bekijken tijdens de Turner Prize Exhibition op een heel bijzondere locatie.
Lonely Planet, wereldwijd bekend van de gelijknamige reisgidsen, oordeelt dat Derry/Londonderry in 2013 een must is om te bezoeken. Deze ‘Best in Travel 2013’ werd toegekend op basis van de culturele agenda, omwille van het feit dat de stadswallen precies 400 jaar oud zijn en omdat de prestigieuze Turner Prize hier zal worden uitgereikt.

Wat denk jij ervan?