Toerisme Antwerpen geeft wandelroutedata vrijOok in de winter blijft een trip langs een van de twaalf  wandel netwerken in de provincie Antwerpen populair.Toerisme Provincie Antwerpen (TPA) digitaliseerde onlangs de 4000 kilometer trajecten en ruim 3700 knooppunten.

In overleg met TPA kunnen commerciële partners voortaan gratis met de gegevens aan de slag. Het maakt de weg vrij voor innovatieve toepassingen met een hoge belevingswaarde, volledig op maat van de wandelaar.
Twaalf wandelnetwerken
In samenwerking met diverse partners realiseerde Toerisme Provincie Antwerpen de voorbije jaren twaalf wandelnetwerken, goed voor ruim 4000 kilometer wandelplezier langs knooppunten. Een uniek aanbod in Vlaanderen, dat door de wandelaar fel gesmaakt wordt.
Bert Geboers, directeur Toerisme Provincie Antwerpen: “Wandelen is populair, van hartje zomer tot putteke winter. We merken dat aan de verkoop van wandelkaarten, het aantal meldingen op www.routedokter.be of de interesse voor wandelnieuws op onze websites. De prima infrastructuur en de digitalisering van alle routegegevens zijn nu klaar. We stellen ze voortaan graag én gratis ter beschikking.”


Liberalisering data
Toerisme Provincie Antwerpen stopte alle gegevens van de twaalf wandelnetwerken - 4000 kilometer trajecten en 3790 knooppunten - in één GIS-laag (Geografische Informatie Systemen). Bedrijven kunnen voortaan via www.tpa.be/GIS de licentievoorwaarden raadplegen en de data opvragen. Een groot voordeel van die werkwijze is dat ze steeds met de meest up-to-date gegevens aan de slag gaan.

Beleving en gebruiksvriendelijkheid

Routeplanners, gps-routes, mobiele apps … Ook in de toeristische sector is de digitale evolutie volop aan de gang. Gedeputeerde voor toerisme Bruno Peeters: “De privésector is een belangrijke toeristische partner voor de provincie Antwerpen. Via de liberalisering van onze routedata willen we de sector stimuleren om innovatieve toepassingen te ontwikkelen. Beleving en gebruiksvriendelijkheid staan daarbij centraal. Van een goede samenwerking wordt iedereen beter, maar vooral de wandelaar vaart wel bij een moderne dienstverlening.”


Onlinerouteplanner
De firma Webdesign Averbode creëerde alvast een onlinerouteplanner. Op www.wandelknooppunt.be vind je sinds kort de routedata van alle wandelnetwerken in de provincie Antwerpen. De wandelaar kan met enkele muisklikken een traject naar keuze uitstippelen. Snel, gemakkelijk en volledig gratis. Bovendien hoeft hij zich geen zorgen te maken over eventuele wijzigingen op het terrein: de digitale routeplanner beschikt steeds over de meest actuele gegevens. De routeplanner is ook beschikbaar als app. Android-gebruikers vinden hem in Google Play onder de naam 'Wandelknooppunt'.


Een eerste geslaagde realisatie vormt de routeplanner www.wandelknooppunt.be

Wat denk jij ervan?