Duurzaamheid is troef op CuraçaoGoed nieuws uit Curaçao waar het duurzaam toerisme steeds belangrijker wordt. Dat is ideaal voor het milieu en voor de inwoners van het land die er financieel wel bij varen en er gelukkiger van worden. Op tal van domeinen in de toeristische sector kiezen ondernemers en overheden voor een duurzame aanpak. Met deze nieuwe corebusiness wil men de kwaliteit van het toerisme op Curaçao nog verhogen en dat komt uiteraard de vakantieganger ten goede.

Uitbreiding duurzame hotels 

In de hotelsector is men zich steeds meer bewust van het belang van duurzaam ondernemen, vandaar dat het aantal hotels met een duurzaam label toeneemt. Er is bijvoorbeeld het Avila Hotel Curaçao dat onlangs een gouden Travelifecertificaat in ontvangst mocht nemen. Het is de bekroning voor een duurzaam managementsysteem waarbij de belangen van het milieu en van de sociale werkomgeving voortdurend worden verdedigd. 

Het Papagayo Beach and Lounge resort, wat een paradijs

Er is een duurzaam beheer van energie- en waterverbruik en aandacht voor de rechten van de werknemers die uit de lokale gemeenschap worden aangeworven. Het Avila Hotel is een luxe strandhotel op slechts vijf minuten van het historische centrum van Willemstad. Ook Papagayo Beach and Lounge Resort en Morena Resort hebben door hun inspanning ten voordele van mens en milieu een duurzaam Travelife-label verworven.

Natuurexcursies in het Christoffelpark en ecotocht met kajak

Curaçao is niet alleen omwille van het tropische klimaat en de parelwitte stranden een populaire vakantiebestemming maar ook vanwege de natuurpracht. Door tal van duurzame acties wil men het natuurschoon voor de komende generaties, zowel inwoners als toeristen, beschermen. Het grootste nationale park van Curaçao is het Christoffelpark


Het is bekend om zijn uitzonderlijke fauna en flora. Men kan er veel bijzondere dieren spotten zoals de witstaarthert en de zweepslang en er is een fantastische vogelkolonie. Het natuurpark heeft ook een culturele waarde want vroeger werden hier plantages bewerkt. Het prachtige landhuis is een stille getuige uit die tijd. Het park kan op verschillende manieren worden bezocht, langs acht wandelroutes, met de fiets, met de auto en er zijn ook geleide bezoeken.

Minstens even boeiend is een eco-tocht met kajak door de mangroves van de Piscadera baai. In dit gebied is Carmabi actief, een organisatie die de bescherming van de natuur hoog in het vaandel draagt. Carmabi staat voor Carribean Research and Management of Biodiversity en de bezieler van dit project is Ryan de Jongh. Met wat geluk heb je Ryan als begeleider van een boeiende tour. Om fondsen te werven voor Carmabi is Ryan met zijn eigen kajak helemaal rond het eiland Curaçao gevaren!

Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, vol kleurrijke huizen

Dagje als vrijwilliger bij biologische tuin

Tijdens je vakantie op Curaçao kun je ook zelf bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van het land. Zo kun je een dagje als vrijwilliger helpen in de Finca del Sol, Boerderij van de Zon. Er worden op een verantwoorde manier groenten, fruit en kruiden verbouwd. Er zijn koeien, kippen, schapen, geiten, ezels en op zaterdagochtend is er een marktje waar je alle producten van het ecologische bedrijf kunt kopen.

Lees meer toeristische informatie over Curaçao


Wat denk jij ervan?