Zestig jaar wijnroute in de Elzas

De wijngaarden langsheen Riquewihr | (c) Koen Goossens

De Elzas is en blijft een fijne Franse vakantiebestemming. Het is een paradijselijke streek waar je terecht kunt voor schilderachtige dorpen, mooie streekproducten, toprestaurants en uiteraard: voor de unieke wijnen. Bovendien heeft de regio na Perpignan de meeste zonne-uren van Frankrijk. Verken deze streek langsheen de Route des vins d' Alsace, een unieke route door de Elzas!

Wijnroute

De wereldberoemde Elzasser wijnroute bestaat dit jaar 60 jaar. De geasfalteerde route slingert over een lengte van 170 kilometer door de glooiende wijngaarden. Een schilderachtige tocht die voert over met wijnstokken beplante heuvels met mooie vergezichten en langs fleurige dorpen met nauwe straatjes en dicht op elkaar gebouwde vakwerkhuizen. De route vertrekt in Straatsburg, onderweg maak je een een tussenstop bij Colmar, de wijnhoofdstad van de Alsace, Hunawihr, Riquewihr en Ribeauvillé om te eindigen in Mulhouse. 

Een tocht tussen de wijnranken | (c) Koen Goossens

De ooievaar is hét symbool van de Alsace, in Hunawihr is er een uniek dierenpark te bezoeken waar ooievaars en otters worden beschermd. Riquewihr wordt ook wel de parel van de Elzasser wijngaard genoemd, het feeërieke dorp met smalle geplaveide straatjes is bijna niet veranderd sinds de Renaissance. In Ribeauvillé zijn drie indrukwekkende kastelen te bezoeken: château St. Ulrich, château Girsberg en château du Haut-Ribeaupierre. En dit is nog maar een greep uit de leuke dorpjes langs de route.

Verken de Alsace per fiets

In het kader van het 60 jarig bestaan is voor fietsers de véloroute du vignoble gecreëerd. Ook deze route loopt van Marlenheim naar Thann, heeft wegwijzers met een eigen logo en voert langs dezelfde spectaculaire landschappen, cultureel erfgoed, toeristische en gastronomische trekpleisters als de Route des Vins d’Alsace. En dit is niet de enige fietsroute in de regio. De Alsace en zijn wijngaarden worden doorkruist door tal van fietsroutes met een gezamenlijke lengte van bijna 2.000 kilometer.

Unieke uitzichten langs de wijnroute van de Elzas | (c) Koen Goossens

Ontdek de Alsace op een andere manier

Géocaching is een originele manier om afgelegen plekjes te ontdekken tijdens een wandeling door de wijngaard. Gewapend met een GPS-systeem gaat de “géocacheur” stap voor stap op zoek naar verborgen plaatsen. Een onvergetelijke ervaring voor gezinnen die op zoek willen gaan naar de schatten langs de Route des Vins. Een boekje en spelhandleiding zijn gratis verkrijgbaar bij de lokale bureaus voor toerisme.

De 170km lange "Wijnroute" | (c) https://www.alsace-wine-route.com

Wijn proeven bij de boer

Langs de route klop je op de bonnefooi aan bij de vele wijnboeren om hun lekkere wijnen te proeven. Je kunt rekenen op een hartelijk ontvangst en genieten van alle verschillende wijnsoorten die de streek rijk is. Lekkerbekken kunnen hun hart ophalen en heerlijke streekgerechten proeven... tarte flambée, fleischschnackas, baeckeoffe, zuurkool, munster, kougelhopf, bettelman, pruimentaart, berawecka, bredalas.

Lees meer informatie over de  Elzasser wijnroute

Wat denk jij ervan?