Wandelen in de Ardennen


Met het herfstweer is het de ideale moment om met vrienden of familie een uitstapje te maken naar de bossen van de Ardennen om er te gaan wandelen. De grootste toeristische trek is immers voorbij, en de bossen laten hun natuurpracht zien met alle kleuren van de blaadjes.


Alvast enkele tips voor een gezellig wandelweekend in de Ardennen!

Uitzicht vanop de uitkijktoren
Bouillon
Bovenop een heuvelrug kijkt de burcht van Bouillon uit over de wijde omgeving. De burcht is zeker de moeite om te bezoeken, zeker met kinderen, die hun fantasie over de middeleeuwen de vrije loop laten.
In de omgeving van Boullon kan je wandelen in de uitgestrekte bossen, en nadien een hapje eten in de kleine, maar gezellige stad.

Ongetwijfeld de mooiste wandeling in Bouillion is deze waarbij je doorheen de bossen wandelt naast de Semois naar de uitkijktoren die gebouwd werd op de bergtop naast de stad, van daaruit heb je een prachtig panorama hebt over de wijde omgeving.

Wandelen over de heuvelrug in het bos
Een andere, prachtige, maar meer avontuurlijke wandeling kan je vinden in Frahan, een deelgemeente van Bouillion, is de Les Echelles de Rocheaut, ook wel bekend als de trapjeswandeling. Vanop de bergtop die toepasselijk Rochehaut wordt genoemd heb je een adembenemend beeld over de grote meanders van de Semois. Van hieruit vertrek je voor een wandeling doorheen het dorpje Frahan, waarna je dwars door het bos over de heuvelrug van Frahan een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Stevig schoeisel is aan te raden, want de rotsen op de heuveltop kunnen glad zijn.

De toeristische dienst biedt verschillende kaarten met wandelroutes in de streek van Bouillion aan voor €7.

Durbuy
Een blik op de Ourthe
Durbuy is ongetwijfeld het meest bezochte stadje in de Ardennen, en vooral omdat het bekend staat als de kleinste stad van het land. Durbuy is een klein stadje vol met winkeltjes en restaurantjes, wat het een erg levendig stadje maakt, en zeker leuk is om een namiddag in rond te wanden. Durbuy is meer toeristisch dan andere steden in de Ardennen, maar dit is ideaal voor wie graag ook eens een meer toeristisch dorpje bezoekt.

Het mysterie van de Menhirs in Wéris
In de omgeving van Durbuy kan je zelf op stap gaan, er zijn verschillende wandelingen langsheen de Ourthe in Durbuy, maar je kan er ook  terecht voor verschillende begeleide wandelingen, en fietstochten. Een absolute aanrader is het Ravel fietspad tussen Durbuy en Hotton. Of voor de wandelaars een tocht naar de mysterieuze Menhirs van Weris, deze wandeling heeft enkele mooie vergezichten en leidt je voorbij alle Menhirs en Dolmens van Wéris.

La Roche-en-Ardenne
Het kasteel op het hoogste punt van de stad
Hoog boven de stad staat de ruïne van het kasteel van La Roche, langs een steile helling kan je omhoogklimmen tot aan de toegangspoort van het kasteel. Onlangs zijn er nog nieuwe zalen ontdekt, waardoor er opnieuw opgravingswerken kunnen plaatsvinden. Ook kan je terecht voor verschillende workshops bij lokale ambachtslui, zoals de pottenbakkerij, de chocoladefabriek en het wildpark.

Een extra tip tijdens de wintermaanden is er een kerstmarkt, en een overdekte ijspiste.

In de nabije omgeving van La Roche-en-Ardenne kan je rustige wandelpaden vinden, je kan bij de toeristische dienst een kaart met 10 uitgestippelde wandelingen aanschaffen voor 7€.

Orval
De abdij van Orval, een oase van rust
Vlakbij het kleine dorpje Villers-devant-Orval kan je een van de meest prachtige abdijen van België bezoeken, de Abdij van Orval. Deze cisterciënzerabdij staat wereldwijd bekend omwille van het Orval trappistenbier, maar het is een echte aanrader om de site van de abdij te bezoeken.

De abdij is prachtig gelegen tussen de bossen, en biedt een ideaal vertrekpunt voor een herfstwandeling. De toeristische dienst van de abdij stippelde 3 wandelingen vanaf de Abdij van Orval uit, die afhankelijk van je interesse tussen 1u en 2u30 duren.

Zicht van Rochaut op Frahan
Rochehaut
Dé wandeling die elke liefhebber van de Ardennen zeker moet gedaan hebben is de trapjes wandeling in Rochehaut, of in het Frans, Les Echelles de rochehaut. Deze wandeling heeft als vertrekpunt Rochehaut, en doet zijn naam "hoge rots" alle eer aan! Vanaf dat punt heb je een adembenemend uitzicht over de vallei van de Semois, en het dorpje Frahan dat in de diepte ligt. Je hebt een uitzicht dat je alleen denkt tegen te komen in het buitenland. Dit is de meest bekende wandeling van België, maar blijkbaar is deze toch nog door veel mensen onbekend, volledig onterecht overigens, want deze wandeling biedt alles wat de wandelaar wenst. Vanaf Rochehaut daal je af naar de Semois, waar je in het dorpje Frahan terechtkomt. Wanneer je de Semois blijft volgen kom je aan de achterkant van de heuvelrug uit, waar je een pad kan vinden dat je over de heuvelrug terug naar Rochehaut leidt. Vanboven op de heuvelrug heb je een spectaculair uitzicht over de omgeving. Het is wel een avontuurlijke wandeling, de top van de heuvel is soms moeilijk te beklimmen, en is op de moeilijkste plaatsen voorzien van trapjes om de wandeling te kunnen volgen. Maar je inspanning wordt zeker beloond!


Andere leuke wandelroutes
Een absolute aanrader zijn de wandelingen die te vinden zijn op http://ardennenwandelen.nl/ deze kleinschalige wandelwebsite biedt kwalitatieve, hoogstaande wandeltochten gratis te downloaden aan voor iedereen!

Overnachten
Heb je zin om te kamperen in de Ardennen? Bekijk zeker het overzicht!

Wat denk jij ervan?

  1. Wij gaan dikwijls gaan wandelen in de Ardennen, en de wandeling in Rochehaut is absoluut de moeite waard!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij zijn vandaag gaan wandelen in de Ardennen met de wandeling in Rochehaut, en deze is echt een absolute topper! Echt aan te raden!

    BeantwoordenVerwijderen