Wandelen in De Panne: De Houtsaegerduinen

Langs de Belgische kust blijft er maar weinig over van de duinen die de natuurlijke kustlijn vormden, en zo het achterland beschermden tegen invloeden van de zee. Toch blijven er af en toe stukjes van dit gebied bespaard van de bouwwoede. Eén van deze mooie stukjes zijn de "Houtsaegerduinen", een gebied van 80ha, opgesloten tussen St. Idesbald en De Panne, én het is zeker de moeite waard om dit stukje te gaan bezoeken!

Grootste natuurreservaat
De Houtsaegerduinen zijn het op één na grootste natuurreservaat van Vlaanderen, en is toegankelijk voor iedereen. Toch lopen er door dit gebied nauwelijks wandelpaden, de natuur krijgt hier zoveel mogelijk vrij spel. Vroeger werden de duinen door schapen afgegrazen, maar wie goed kijkt kan in het duinengebied een kudde ezeltjes zien lopen. Zij grazen nu het landschap af, en houden zo de duinenvegetatie in stand.

Wandelroute
Doorheen het duingebied is een mooie wandelroute uitgestippeld door Westtoer, de "Houtsaegerduinen-wandeling" loodst je doorheen het duinengebied, langsheen het Calmeynbos, doorheen het centrum van De Panne en over de zeedijk.

De wandelroute is 12km, en is het grootste stuk op onverharde wegen die niet toegankelijk zijn voor kinderwagens. Parkeren doe je best langsheen de Nieuwpoortlaan tegenover camping Zeepark.

Download de informatiebrochure van de Houtsaegerduinen


Grotere kaart weergeven


Wat denk jij ervan?

  1. Het Houtsaegerduinen-reservaat tussen De Panne en Koksijde-Sint Idesbald, met zijn 86 ha,is zeker niet het grootste reservaat van Vlaanderen, noch van onze kust. Diverse reservaten zijn veel en veel groter....denk maar aan het Westhoekreservaat, de Kalmthoutse heide, de Hoge Venen, etc Dit belet niet dat het een belangrijk reservaat is met veel rode lijst planten, waaronder enkele uiterst zeldzame, en navenant zeldzame insecten, amfibieën, vogels en andere dieren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het Houtsaegerduinen reservaat is zeker de moeite om te bezoeken, je kan er rustig even gaan uitwaaien om je gedachten eens te verzetten. Genieten van al het moois wat de natuur je te bieden heeft.

      Verwijderen