Met auto, motor en fiets langs Route des Grandes AlpesKent u de Route des Grandes Alpes? Het is een van de mooiste routes in de bergen voor automobilisten, motorrijders en fietsers. Van Thonon-les-Bains tot Menton zwerft u langs 684 kilometer bergwegen, met onderweg 16 bergpassen in de Alpen.

Dit buitengewoon toeristisch traject voert u volledig door de Franse Alpen, van het meer van Genève tot de oevers van de Middellandse Zee. Via bochtige wegen ontdekt u grandioze berglandschappen en in de valleien lokale gewassen en gastronomische specialiteiten.

Alpen

De Route des Grandes Alpes is integraal open van juni tot oktober, maar ze is berijdbaar van zodra alle sneeuw gesmolten is. In de late lente, wanneer de natuur in de Alpen al haar  schoonheid onthult, kunt u de diversiteit van het gebergte ontdekken, dat vaak deel uitmaakt van een nationaal of regionaal park. Zo doorkruist u achtereenvolgens de massieven van le  Chablais, la Vanoise, le Queyras, l’Ubaye en van le Mercantour. U rijdt ook langs de hoge  besneeuwde toppen van de Mont Blanc en Les Ecrins, de emblemen van de Franse Alpen.Uitzonderlijke natuurgebieden 

De Route des Grandes Alpes toont breedbeeldlandschappen en verbindt drie nationale parken (Vanoise, Ecrins, Mercantour), twee regionale parken (Bauges en Queyras) en verschillende natuurreservaten:

Nationaal park van la Vanoise

Het eerste nationaal park van Frankrijk, gecreëerd in de jaren  1970. Dit bergpark dat aan Italië grenst, staat bekend voor zijn grote gletsjers, zijn vele  bergtoppen die bijna 4.000 meter hoog reiken en zijn talloze steenbokken die van het  massief van le Grand Paradis komen, aan de andere kant van de grens.

Nationaal park van Les Ecrins

Dit park met zijn hoge en steile toppen, rotsen en  gletsjers, met pieken van meer dan 4.000 meter aan La Barre des Ecrins, en doorsneden  met diepe ongerepte valleien, is één brok natuur en gebergte. Het ligt op de grens van  de noordelijke en de zuidelijke Alpen en vertoont een opmerkelijke diversiteit van  ongerepte berglandschappen en authentieke dorpen.

Mercantour nationaal park, adembenemend landschap | CC0

Nationaal park van le Mercantour

Het is hier dat de Alpen de Middellandse Zee induiken. Het park heeft een opmerkelijke flora en fauna. Het grenst aan Italië en werkt  samen met het aanpalende Park van de Maritieme Alpen om dit uitzonderlijk erfgoed te  bewaren en te valoriseren.

16 mythische bergpassen 

Langs de Routes des Grandes Alpes bevinden zich 16 bergpassen (cols). De hoogste is de col de l’Iseran, die 2.764 meter haalt. Daar komen nog de 5 bergpassen van de varianten bij, allemaal even prestigieus, zoals de col de la Madeleine of de col de la Bonette.

Overnachten 

Een honderdtal logiesverstrekkers die verbonden zijn met de Route des Grandes Alpes,  informeren u ook over de mooiste wandelingen die u kunt maken rond hun etablissement.

Lees meer over vindt de Routes des Grandes Alpes

Wat denk jij ervan?