Abdij ruïne van Chaalis

Ruine van de kerk van Chaalis
  Dat Frankrijk veel kastelen en ruïnes telt is alvast geweten, maar sommige ruïnes zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Zo ook deze ruïne van de oude Koninklijke abdij van Chaalis, die helaas de Franse revolutie niet overleefde.


Roadtrip door Frankrijk

Onze eerste stop in onze reeks "langzaam door Frankrijk", waarbij we het gelijknamige boek "langzaam door Frankrijk" volgen, is de indrukwekkende abdij van Chaalis. Oorspronkelijk stopt onze route hier niet, maar omdat we de drukte van Parijs willen vermijden nemen we hier een kijkje, en we hebben het ons niet beklaagd!

Mooie abdij in Chaalis

Tijdens je autorit naar het zuiden kom je in Frankrijk wel eens plaatsen tegen die je overslaat, uit tijdgebrek, maar waar je eigenlijk beter wel eens zou stoppen. Hier kan je nog plekken vinden die nog niet bekend zijn bij het grote publiek, en waar je nog kan genieten van de rust van het landelijke Frankrijk. Zo ook bij de abdijruïne van Chaalis. Hier kan je rustig de sfeer opsnuiven en je verbeelding laten spreken over hoe het kon geweest zijn. Andere toeristen zijn hier bijna niet, desondanks we in het drukke hoogseizoen zijn. Des te beter voor ons eigenlijk, dit geeft ons de kans om eens rustig overal rond te kijken.

Abdijgebouw van Chaalis, met imposante kasteeltuin

Prachtige tuinen en vijvers

Toen Frankrijk nog geen republiek was besliste de koning Louis VI omstreeks 1200 om niet ver buiten Parijs een enorme koninklijke abdij op te richten. Dankzij deze koninklijke giften slaagde de abdij erin om zijn kloosterlingen een erg luxueus leven te laten leiden. De abdij had grote aangelegde tuinen en vijvers die vandaag nog steeds te bezoeken zijn.

Tuin van Chaalis, prachtig aangelegd
Nadat de koning overleden werd, ging de abdij over in andere handen. De weelde en welvaart die werd gecreëerd door opbrengsten op de landerijen werden steeds afgeroomd, tot er geen geld meer was om de gebouwen te onderhouden. Hierna trad het verval snel in. Ook de Franse revolutie deed geen goed aan de abdij, de kerk werd gebruikt als steengroeve, en werd steen voor steen afgebroken.

Imposante ruïne
Uiteindelijk kocht Madame de Vatry in 1850 het domein, met de bedoeling hier haar verblijfplaats te vestigen. Uiteindelijk verbleef deze dame tot haar dood in het domein. Zij bouwe opnieuw een kerkje, met prachtige schilderingen in het plafond.

Prachtige schilderingen in het plafond
Haar nakomelingen konden het domein niet onderhouden, en uiteindelijk werd het te koop aangeboden in 1902. Uiteindelijk werd het gebouw gekocht door Nelie Jacquemart, die er na haar dood voor zorgde dat het gebouw en zijn collecties aan het Instituut de France werden geschonken.

Lees ervaringen over het bezoek aan de abdij van ChaalisVerder op onze roadtrip door Frankrijk

We nemen terug de auto, en volgen het boek "langzaam door Frankrijk", we rijden door naar onze tweede stop van de dag, het kasteel van Fontainebleau.


Wat denk jij ervan?