Middeleeuwse kersttradities in München

Bezoek de 5 kerstmarkten van Munchen | (c) Lukas Barth

Beleef middeleeuwse kersttradities op de Christkindlmarkt in München. Glinsterend tegen de romantische achtergrond van het neo-gotische stadhuis, zullen er tussen 25 november en 22 december ruim 3.000 lichtjes branden op de Marienplatz in München. Niet alleen is de Christkindlmarkt de populairste, het is ook de oudste kerstmarkt van de stad.

Peperkoek en Zwetschgenmanderl 

De geur van peperkoek en Zwetschgenmanderl (pruimen-amandeltaart) trekt jaarlijks duizenden bezoekers naar de Marienplatz in München, waar meer dan honderd kraampjes klaar staan om ambachtelijke producten uit de regio te verkopen. De geschiedenis van de Christkindlmarkt gaat al terug naar de 14e eeuw en daarmee is deze markt de oudste van de stad. De sneeuw op de daken, de gigantische kerstboom in het midden en de ontelbare lichtjes zorgen voor een ultieme kerstsfeer in het centrum van de stad.

De grootste kerststal van Duitsland

Bijzonder is de kribbe aan de Richard-Strauss-fontein, één van de grootste kerststallen van Duitsland. Rondom deze kerststal bieden verschillende kraampjes prachtige kerststalfiguurtjes aan als souvenir voor thuis. Verderop kunnen bezoekers kennis maken met de producten uit Oberammergau, Zuid-Tirol en het Erzgebirge. Ook op culinair gebied stelt de Christkindlmarkt niet teleur: warme glühwein, punch en Feuerzangenbowle staan klaar om de dorst te lessen. En wie kan de geur van vers gebrande amandelen en geroosterde kastanjes nu niet weerstaan? 

Gezellige drukte op de kerstmarkt | (c) Lachlan Gowen

Kijkje achter de schermen 

Kerstliefhebbers die graag van de hoed en de rand willen weten kunnen sinds begin november 2014 deelnemen aan één van de rondleidingen door het prachtig verlichte, neo-gotische Rathaus. Hiermee krijgen geïnteresseerden een uniek kijkje achter de mooie gevel van het meer dan 100 jaar oude gebouw. Tijdens een rondleiding van 90 minuten komen bezoekers alles te weten over de historie van het Rathaus en krijgen ze onder andere de rechtszaal, de bibliotheek en het balkon te zien. De rondleiding is te boeken via het lokale verkeersbureau. 

Andere kerstmarkten in München

Naast de Christkindlmarkt zijn er in München tijdens de adventsperiode nog vijf andere kerstmarkten te vinden. Bezoek bijvoorbeeld in het grootste stadspark van München de romantische kerstmarkt onder de Chinesischer Turm, de sfeervolle kerstsfeer met prachtig versierde hutten op de Sendlinger Tor of de speciale kunstkerstmarkt in het Schwabing-district. Kinderen zetten koers naar het sprookjesbos in het Keizershof of het net zo magische kerstbos in Bogenhausen, waar een cultureel podium de bezoeker in contact breng met de wereld van muziek, verhalen en vuurdansen. 


Wat denk jij ervan?