Sneeuwgarantie telt niet bij te weinig sneeuw!

Hopelijk ligt er een pak sneeuw! | CC0

Je zal het maar meemaken! Je skivakantie is geboekt maar... er ligt helemaal geen sneeuw! Dit is wat honderden mensen zal overkomen in de kerstvakantie en paasvakantie. Gelukkig is er dan de sneeuwgarantie! Tenminste dat lijkt zo, tenzij je de kleine lettertjes leest van de sneeuwgarantie!


Sneeuwgarantie als lokmiddel

Alles is klaar voor je reis, boeking gemaakt, skimateriaal aangeschaft, maar dan... na het halsreikend uitkijken naar het weerbericht in je favoriete skioord komt het grote probleem van je wintersportvakantie. Er ligt geen sneeuw! Het zal je maar overkomen, je volledige vakantie valt in het water. Omdat er steeds vroeger en later op het jaar wintersportvakanties worden aangeboden bestaat het risico dat er op dat moment geen sneeuw (meer) ligt op je bestemming. Daarom adverteren de grote touroperatoren met de "Sneeuwgarantie". Een soort verzekering dat er effectief sneeuw ligt zeg maar, of de touroperator betaalt je vakantie terug. Helaas, als het té goed is om waar te zijn dan is dat meestal ook zo, de sneeuwgarantie blijkt vaak niets meer te zijn dan een lokmiddel om reizigers te verleiden om ook vroeg of laat in het seizoen nog een wintersportvakantie te boeken.

Skilift is de maatstaf voor "sneeuw" | CC0

Maatstaf voor sneeuw, is niet "sneeuw"

Een verzekering zou geen verzekering zijn als er geen sprake is van "kleine lettertjes", en dit is ook hier het geval. Je zou verwachten dat er in de kleine lettertjes iets omschreven staat als de dikte van de sneeuwval, of de temperatuur, maar niets is minder waar. De maatstaf om te bepalen of er genoeg sneeuw aanwezig is, is het aantal skiliften dat open is voor het publiek.

De sneeuwgarantie bepaalt dat als 1/3 van de skiliften open is, er voldoende sneeuw aanwezig is voor  een succesvolle wintersportvakantie, ookal ligt dat stukje sneeuw enkel op het topje van de skipiste, en moet iedereen van het gebied op dat stukje skiën.

Een klein beetje kunnen skiën is natuurlijk beter dan helemaal niet kunnen skiën, maar weet dat de "sneeuwgarantie" toch soms een lege doos blijkt te zijn.Wat denk jij ervan?