'Ieperboog/Ypres Salient', is nieuwe fietsroute WO I


Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog ontwikkelt Westtoer in samenwerking met betrokken gemeenten twaalf nieuwe fietsroutes in de Westhoek met de Eerste Wereldoorlog als rode draad. De fietsroutes bieden een goede mix tussen landschapsbeleving, bezoek aan WOI-sites en recreatief fietsen.
De zopas voorgesteld fietsroute ‘Ieperboog/Ypres Salient’ vertelt het verhaal van de Ieperboog.


Oorlogslandschap
De nieuwe fietsroutes zijn een uitgelezen manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen. De routes helpen de bezoeker bij het ervaren en begrijpen van een landschap dat bepalend was voor het verloop van de Groote Oorlog. De lusvormige routes verbinden talloze gedenktekens, begraafplaatsen en musea die aan de verschrikkelijke oorlogstijd herinneren.De fietsroutes 14-18 worden telkens opgebouwd rond een specifiek WOI-thema, in dit geval het verhaal van de Ieperboog
Op het einde van de Eerste Slag bij Ieper slingerden zich kilometers loopgraven in een wijde boog rond Ieper, vanaf het kanaal Ieper-IJzer in Steenstrate tot Mesen. Na de eerste gasaanval van 22 april 1915 en de daaropvolgende Tweede Slag bij Ieper, kromp de geallieerde lijn in elkaar en de Duitsers kozen positie op de hellingen en heuvels ten noorden, oosten en zuiden van de stad. Zo ontstond de ‘Kleine Ieperboog’ op slechts 3,5 tot 4,5 kilometer van het stadscentrum. Deze frontlijn hield stand tot de Derde Slag bij Ieper die losbarstte vanaf 31 juli 1917. De strijd om de Ieperboog in de Eerste Wereldoorlog kostte het leven aan duizenden burgers en méér dan 500.000 soldaten van over de hele wereld.
Traject IeperboogHet 36 kilometer lange traject van de fietsroute start op de Grote Markt van Ieper en vervolgt langs het Kanaal Ieper – IJzer dat tijdens de oorlog een standvastige frontlijn was. Onderweg komen we voorbij aan Essex Farm Cemetery, beter bekend als de site John McCrae. Het traject loopt verder via de Franse herdenkingsplaats Carrefour des Roses. Na het instappunt Ieperboog – Noord in de Hoeve Klein Zwaanhof, doorkruist de route verschillende keren het Niemandsland tussen de Duitse en geallieerde frontlinies. Onderweg zien we verschillende kleine begraafplaatsen die het oorlogslandschap van de Ieperboog markeren. Naast het Hooge Crater Museum werd het Instappunt Ieperboog Oost ingericht.Het traject vervolgt ten zuiden van de Meenseweg naar Hill 62 met een Canadees parkmonument op de heuveltop en een prachtig panorama op Ieper. De volgende stop is Hill 60 en de Caterpillar, die tot de best bewaarde oorlogslandschappen van de Westhoek behoren. De route doorkruist nog het provinciaal domein De Palingbeek met het nieuwe Zuidelijke instappunt Ieperboog. Het traject komt nog voorbij de mijnkrater van Sint-Elooi  en via de Oude Vaart Ieper-Komen, wordt de route afgesloten op de Markt van Ieper.
Nieuwe fietsroutes 14-18Westtoer is volop bezig om, in nauw overleg met de betrokken Westhoekgemeenten, het bestaande aanbod van WOI-fietsroutes te vernieuwen en uit te breiden. De belangrijkste centra in de Westhoek vormen de startplaatsen van de routes, die gemiddeld 40 à 45 kilometer lang zijn. De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk en worden daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met een poppy. Eerder al realiseerde Westtoer 6 nieuwe WOI-autoroutes in deze specifieke huisstijl.Een viertalige begeleidende brochure omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De routes worden verkocht aan €2,00 per stuk en zijn verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Ieper, Westtoer en Tolhuis.De 14-18 fietsroute ‘Ieperboog/Ypres Salient’ is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de stad Ieper.Meer info: flandersfields.be en fietsen-wandelen.be

Wat denk jij ervan?