Wandelen in het Zoniënwoud bij Hoeilaart

Zicht het Zoniënwoud, met op de voorgrond de ganzepootvijver

Wandelen in Brussel, klinkt gek, maar het Zoniënwoud behoort tot de grootste bossen van België. En rondwandelen kan je er zeker! De wandelpaden zijn mooi aangegeven, en er is heel wat natuurpracht te zien! Hier kan je de wandeling vinden doorheen het Zonienwoud...

Zoniënwoud perfect om te wandelen

Volledig het gebied is beschermd, dit wil zeggen dat je in het bos zelf geen auto's of bewoning zal tegenkomen. In principe kan je nog verdwalen in het woud, maar als je de bordjes zal volgen is dit geen probleem! In tegenstelling van wat vaak gedacht wordt hoor je tijdens je wandeling in het bos niets van de geluiden van de grote stad, wat dat betreft echt een stukje uniek landschap dat zeker de moeite waard is om te verkennen!

Startpunt van de wandeling

Startpunt van de wandeling: Kasteel Groenendaal in Hoeilaart
Het startpunt van de wandeling is het Kasteel Groenendaal, vlot te vinden langs de Duboislaan in Hoeilaart. Hier is ook voldoende parkeerplaats voorzien. De wandeling duurt ongeveer 2u, de meeste paden zijn vlot te bewandelen, en echte wandelschoenen zijn eigenlijk niet nodig.

Op stap doorheen het bos

Aan de achterkant van het kasteel Groenendaal bevindt zich een vijver, deze vijver werd ooit door monniken afgedamd, en deed dienst als kweekvijver voor vis. Naast de visvijver loopt een wandelpad langsheen het water. Op het einde van de vijver kom je een kapelletje tegen.

Wandel verder langsheen het water, je komt nu de ganzepootvijver tegen. Deze vijver heeft vanuit de lucht gezien de vorm van een ganzenpoot. Door het heldere water kan je de vissen zien zwemmen.


Wandel verder het bos in, met de vijver aan je rechterkant, je komt aan in het Preumontpad. Vanaf nu kan je bewegwijzerde paaltjes vinden. We volgen de rode paaltjes. Deze paaltjes duiden de wandeling vrij goed aan, maar af en toe moet je wel goed uitkijken. Vooral wanneer de bladeren van de bomen vallen, is het wandelpad soms moeilijk te zien.

Zicht in het bos tijdens de wandeling,
De wandeling slingert zich doorheen het bos, je wandelt in een dal, deze kleine heuvels werden uitgehold door een beekje dat vandaag nog steeds te zien is. Onderweg kom je aan een splitsing tussen het Preumontpad en het Palissadepad.

Volg het Palissadepad tot aan een asfaltweg, de Verdunningsdreef. Hier kan je de asfaltweg oversteken, en volg je de Schone eikweg. Hier werden vroeger door lokale inwoners vaak bomen gekapt. Deze oude bomen waren uitstekend om te gebruiken als brandhout en constructiehout. Vandaag is het Zonieënwoud volledig natuurgebied, en de enige houtkap is om het bos in stand te houden en te verjongen.

Je komt aan in de Lorrainendreef, sla rechtsaf, je wandelt over een breed pad, de kans is groot dat je vanaf hier enkele andere wandelaars tegenkomt.

Zicht in het bos op vanop de Lorrainendreef
Wandel verder op de Lorrainendreef tot je aan je linkerkant opnieuw het Preumontpad bereikt, sla links in. Op dit punt kan de wandeling wat verwarrend zijn, blijf goed de markering volgen. De paaltjes met bewegwijzering zijn goed aangebracht, maar de benaming van de weg is niet altijd goed aangegeven.

De weg die je nu volgt leidt je naar de rand van het bos, hier zal je merken dat je terug in de bewoonde wereld aankomt, voordat je opnieuw het bos induikt. Volg de weg verder tot het Hazendellepad overgaat in de Francusdreef, en sla rechtsaf.

Een delle is een dal dat door een beekje is uitgesleten. Dit maakt van het Zoniënwoud een uniek stukje natuur. Overal in Brussel kon je een delle vinden, maar helaas is het grootste deel onder de bebouwing verdwenen.

Hoge statige beuken langsheen de Francusdreef
Op het einde van de Francusdreef gaat de dreef opnieuw over in de Verdunningsweg, de centrale weg doorheen het bos, let goed op de naambordjes van de aanpalende wegen die je zal tegenkomen. Je zal hier opnieuw het Preumontpad kruisen, sla het links in, en blijf het pad steeds rechtdoor volgen.

Neem vanaf hier geen afslag meer, maar wandel steeds rechtdoor! Wanneer je toch rechtsafslaat, dan wandel je opnieuw de hele wandelroute! Wanneer je rechtdoor gaat kom je terug uit aan het startpunt bij de Ganzepootvijver.

Hier kan je de wandeling op kaart bekijken

Wat denk jij ervan?