De grotten van Aven ArmandIn het Franse département Lozère vind je een van de mooiste grotten ter wereld: Aven Armand. Deze grotten staan bekend als een ondergrondse kathedraal. Meer dan honderd meter onder de grond kom je er in een uitzonderlijk natuurfenomeen terecht.

Meer dan 120 jaar geleden ontdekte slotenmarker Louis Armand de grot. Hij was samen met de toen beroemde speleoloog Martel op zoek naar grotten. In september 1897 vond Armand een 'groot gat' dat de boeren in de omgeving als 'Aven' (kartspijp) omschreven. Martel besloot deze 'aven' naar zijn toegewijde medewerker te noemen. In 1936 werd de 'Aven Armand' voor het publiek opengesteld. Bezoekers krijgen er sinds 2014 informatie via een licht- en geluidsspel waarbij Jules Verne centraal staat.

Stenen Woud

Diep in de grond kijken de bezoekers van Aven Armand zich de ogen uit op een stenen woud van meer dan 400 stalagmietkolommen waarvan de vorming meer dan 50 miljoen jaar geleden begon.
Aven Armand bevindt zich in het hart van kalkrotsvlakte causse Méjean, niet ver van Meyrueis in Hures-la-Parade. In de ondergrondse zaal is de 'Grote Stalagmiet' met een hoogte van dertig meter de uitschieter. Hij is de grootste stalagmiet ter wereld.


Wat denk jij ervan?