Oeverlopen langs de ScheldeHet Sigmagebied ter hoogte van Kruibeke is omgetoverd tot een prachtig natuurgebied met bewegwijzerde wandelpaden. Om dit uniek stuk Waasland toeristisch te ontsluiten, lanceert Toerisme Oost-Vlaanderen een nieuwe belevingsgids, met vijf wandelroutes, waarvan drie in de Polders van Kruibeke en twee langs de oevers van de Schelde in Steendorp en Tielrode.


Overstromingsgebied

Om de getijden van de Schelde op een gecontroleerde manier hun beloop te laten, kreeg het Waasland, ter hoogte van Kruibeke, een overstromingsgebied van 600 hectare.

In de loop der jaren is dit gebied uitgegroeid tot een van de best bewaarde geheimen voor natuurliefhebbers in het Waasland. De visrijke kreken en elzenbossen hebben otters, bevers en watervogels aangetrokken. Reeën en vossen hebben er een veilige habitat gevonden.

Fietsen en wandelen

Dwars doorheen de polders lopen dijken en verharde paden. Fietsers en wandelaars beginnen de weg naar dit natuurgebied dan ook steeds makkelijker te vinden. Om hen op weg te helpen en degelijk te informeren, lanceert Toerisme Oost-Vlaanderen een nieuwe belevingsgids, Oeverlopen, met vijf wandelroutes langs de Schelde, interviews met streekbewoners en informatie over de Sigmawerken en de talrijke locaties die je gaandeweg passeert. De belevingsgids is een vervolg op een digitale campagne die in 2016 werd ingeleid, met downloadbare wandelroutes langs Durme en Schelde.

Vijf routes

Wie de vijf routes wandelt, zal opkijken van de variatie in het landschap, van de golvende Wase cuesta , over de gelaagputten van Steendorp, tot de weidse polders van Kruibeke.

Oeverlopen kwam tot stand uit een samenwerking tussen Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Waasland, Waterwegen en Zeekanaal, Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeentes Kruibeke en Temse.

De belevingsgids kost 6 euro en is te koop via www.tov.be/webshop, bij de diensten voor toerisme en in de betere boekhandel.

Wat denk jij ervan?