Paalkamperen in de Vlaamse Ardennen

Schitterend uitzicht vanuit je tentje! | (c) bivakzone.be

In de Vlaamse Ardennen kan je tegenwoordig je tentje opslaan middenin een natuur- of bosgebied en daar zijn ze bij de regiocoördinatie Toerisme Vlaamse Ardennen blij om. Deze regio die zich al enkele jaren verkoopt als 'Vlaanderens Mooiste landschap', is met haar vele hellingen en kasseistroken maar ook vele groengebieden, een ideale bestemming voor een avontuurlijke vakantie in het groen. 

Paalkamperen, het échte kamperen

Waarom zouden we niet nog eens gaan kamperen, horen we tegenwoordig wel eens zeggen. Back to the roots, terug naar het échte kamperen, op zoek naar stilte, rust en natuur, op een goedgekozen open plek, aan de rand van het bos en met watervoorziening. Geen megacamping waar iedereen op elkaar gepropt zit, maar wel in volle rust genieten van de natuur! Enkele eenvoudige spelregels zorgen ervoor dat paalkamperen voor iedereen leuk blijft.

Paalkamperen in de Vlaamse Ardennen

Op deze trend wordt, sinds het besluit van de Vlaamse Regering van 5 december 2008 betreffende toegankelijkheid van bossen en natuurreservaten, ingespeeld.

Het initiatief kadert in het door Toerisme Vlaamse Ardennen vzw ingediend en goedgekeurd Leaderproject Vlaamse Ardennen dat de regio wil profileren als een regio voor avontuur. Naast een heuse promotiecampagne met als doel toeristen aan te trekken die op zoek zijn naar een kick, uitdaging, ontdekking en avontuurlijke beleving, wil het project ook werk maken van een vernieuwd aanbod als daar zijn paalcampings, themacampings en autokampeerterreinen, innovatieve fiets- en wandelroutes en activiteiten rond natuurexploratie. Niet te verwonderen dat deze bivakplaatsen vooral mikken op het doelpubliek van de Vlaamse Ardennen: ontdekkers, trekkers en natuurliefhebbers.

Genieten van het uitzicht en de rust | (c) bivakzone.be

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) is een gedroomde partner in dit project. Niet alleen is ANB eigenaar en/of beheerder van ca. 70 domeingebieden in het gebied Oost-Vlaanderen Zuid. Zij zijn ook bereid gevonden te participeren in dit project door het inrichten, onderhouden en beheren van de eerste 2 van 5 voorziene paalcampings in de Vlaamse Ardennen.

Bivakzone

Beide paalcampings – wettelijke term is evenwel 'Bivakzone' - komen in een bos- en natuurdomein van ANB. Deze liggen mooi ingebed in een natuurlijke omgeving en zijn gemakkelijk bereikbaar langs de vele langeafstand wandel- en fietsroutes en -routenetwerken. Voor de watervoorziening wordt een regenwaterput geplaatst en wordt een handpomp op een paal gemonteerd. In een kampeerlogboek kunnen kampeerders zoals in een gastenboek, berichtjes en opmerkingen achterlaten.


Respect voor de natuur


Helaas zijn reeds enkele bivakzone's ondertussen gestopt omwille van vandalisme en achtergelaten afval. Sommige groepen zorgden voor zoveel overlast dat de bivakzones helaas één voor één gesloten werden. Een jammere, maar een beslissing die best te begrijpen is na een aanslepende problematiek van afval en overlast. Zo werden bivakzone Brouwierweide en bivakzone Sprettekaai gesloten door de overlast.

Praktische informatie

Paalkamperen in de Vlaamse Ardennen

Paalkamperen is een beperkte vorm van wildkamperen: je zet je tentje in een straal van 10 meter rondom een paal of waterpomp voor maximum 3 tentjes en het is gratis en niet te reserveren. Elk tentje mag maximaal 48 uur in de zone blijven staan en de capaciteit van de zone is beperkt tot maximum 10 personen. Er zijn geen sanitaire voorzieningen en er is geen gezellige vuurplaats. Breng je eigen eten mee, laat de bivakplaats proper achter en neem al je afval terug mee. Ook nuttig om weten: het water van de waterpomp is niet drinkbaar.

Paalcamperen onder de wereldboom 


De paalcamping onder de wereldboom ligt in een privaat bos van de bosgroepen. Een prima ligging vlakbij Oudenaarde, en is perfect gelegen voor de sportieve fietsers. De bivakzone ligt langs de Streek-GR Vlaamse Ardennen, langs de LF 6 fietsroute zuidelijke arm Vlaanderen en langs de GR 5 A Vlaanderen Zuid

Natuurgebieden in de buurt: Brakelbos en de Everbeekse bossen Deze bivakzone is nieuw sinds juni 2014. Je kunt er overnachten in het avontuurlijke natuurdomein de Brouwierweide in de Vlaamse Ardennen. Gemotoriseerd verkeer is niet toegelaten. De paal met waterpomp garandeert een minimaal comfort. Het is verboden een kampvuur te maken. 

Wat denk jij ervan?

 1. Beste, een heel mooi inisjatief, kan er soms geen stopkontaktje bij in de toekomst voor elektrise fietsen.
  Met dank, beste groeten Walter.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. * initiatief
  * stopcontact

  Beste groeten
  Simon Pelling

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De Meyer Philippe18 maart 2014 om 20:42

  Geen voorstander van technologische uitbreidingen.Hou het eenvoudig en blijf trouw aan de basisfilosofie van het kamperen.Back to the roots. Living in surviving modus.

  Philippe.

  BeantwoordenVerwijderen