De Mooiste Rondes in de Vlaamse Ardennen


Toerisme Oost‐Vlaanderen pakt uit met een gloednieuwe pocket voor sportief wielertoerisme langs knooppunten. Vier nieuwe lussen leiden fietsers over het parcours van de Vlaamse voorjaarsklassiekers, langs de mooiste fietswegen van de Vlaamse Ardennen. Een route van 181 kilometer zet de kers op de taart. De publicatie moet een antwoord bieden op de stijgende vraag naar sportieve fietsroutes in Vlaanderens mooiste regio.

Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen zijn al decennia lang het strijdtoneel van een aantal wereldberoemde  voorjaarsklassiekers voor profrenners. Duizenden liefhebbers van over heel de wereld komen de beruchte hellingen en kasseistroken van deze klassiekers jaarlijks uitproberen, individueel, in kleine groepjes, of in georganiseerde cyclo's, zoals die van de Ronde van Vlaanderen. Om deze groeiende groep van sportieve toeristen een middel aan te bieden om een traject naar hun profiel en interesse individueel te kunnen rijden, stelt Toerisme Oost‐Vlaanderen een nieuwe toeristische gids voor.
De Mooiste Rondes telt 68 pagina's, kost 9,95 euro en wordt gebundeld met de Ronde van Vlaanderen fietsroutekaart. Zo krijgen kopers meteen ook de drie lussen van deze routekaart cadeau.


De honderdste Ronde en het jaar van de fiets

De datum van publicatie is niet willekeurig. Op 3 april 2016 wordt de 100ste Ronde van Vlaanderen gereden. Als opwarmer organiseert Oudenaarde van 17 tot en met 20 september de World Press Cycling Championships, het WK wielrennen voor journalisten. Beide evenementen zorgen zonder twijfel voor een wereldwijde verhoogde interesse in de Vlaamse Ardennen, zowel voor toeschouwers als voor actieve ontdekkers van het parcours van de Ronde. Met De Mooiste Rondes willen Toerisme Oost‐Vlaanderen en Toerisme Vlaamse Ardennen deze laatste groep verwennen, met een schat aan informatie om hun reis te plannen, hun verblijf te regelen en de mooiste routes in de Vlaamse
Ardennen te fietsen.

Inspirerend, activerend en praktisch

De Mooiste Rondes is een toeristische gids in pocketformaat met ringen. Daar werd voor gekozen om de gids praktischer te maken bij gebruik op de fiets. De gids is opgedeeld in drie hoofdstukken: een inspirerend deel met topbestemmingen, een praktisch deel met vier fietsroutes langs knooppunten en een informatief deel, boordevol praktische informatie. Om de doelgroep zo ruim mogelijk te maken, werd bij het uittekenen van de routes rekening gehouden met de verschillende interesses van bezoekers: keihard fietsen, simpelweg genieten van het landschap en de lokale cultuur, lekker eten en drinken, en dokkeren in het spoor van de helden van de Ronde. Behalve nieuwe fietsroutes, biedt de pocket ook een compleet overzicht aan van fietsvriendelijk logies, wielercafés en sportieve evenementen in de Vlaamse Ardennen.


Knooppunten op stickervellen

De vier routes gaan van 42 tot 181 kilometer. Niet toevallig werd deze laatste route de Spartacusroute gedoopt, een fietslus met 8 kasseistroken, 18 hellingen en 2.029 stijgingsmeters.
Drievoudig winnaar van de Ronde, Fabian Cancellara, daagt gebruikers van de pocket op de achterflap in een mooie quote uit om van deze route vooral ook te 'genieten'. Om superatleten zo licht mogelijk de weg op te kunnen sturen, worden de knooppunten voor de 4 routes op een stickervel meegeleverd. Fietsers hoeven de pocket dus niet op hun tocht mee te nemen om de routes te kunnen rijden. Het volstaat om een van de vier zelfklevende strookjes op de bovenbuis van je fiets te kleven en de knooppunten te volgen. De routes worden bovendien ook gratis downloadbaar gemaakt, als gpx en als PDF, op de website www.beleefjeeigenronde.be. Zo kunnen de routes ook naar een gps worden gedownload, of kunnen de knooppuntstrookjes opnieuw worden afgedrukt.

Advies lokale sector en partners

Voor het samenstellen van De Mooiste Rondes werd advies gevraagd aan de lokale sector, die beroepshalve in contact komt met sportieve wielertoeristen. Touroperators, logiesuitbaters, horeca en ook wielertoeristen zelf leverden een belangrijke bijdrage aan de inhoud van de routes en de praktische informatie. Voor het uitdenken van het concept schakelde Toerisme Oost‐Vlaanderen ook de expertise in van het Centrum Ronde van Vlaanderen en van Toerisme Vlaanderen, dat zich vooral richt op de buitenlandse promotie van Vlaanderen als topbestemming voor sportieve fietsers.

Stapel en Bahamontes

Voor de grafische vormgeving en redactie werd een beroep gedaan op de Gentse magazinemakers Stapel, die ook halfjaarlijks voor de opmaak van het fiets‐ en wandelmagazine StapAf zorgen en voor de gelegenheid in zee gingen met het wielermagazine Bahamontes. Deze laatsten leverden ook een van de vier routes aan, een tocht van 110 kilometer, gespekt met anekdotes en verhalen uit de Ronde van Vlaanderen.  

Verkooppunten

De Mooiste Rondes wordt zowel in het Nederlands als in het Engels in een beperkte oplage uitgegeven. De publicatie is te koop in de boekhandel en in de Rondeshop van het Centrum Ronde van Vlaanderen, en kan ook online worden besteld via de webshop van Toerisme Oost‐Vlaanderen, op www.tov.be/webshop.


Wat denk jij ervan?