5 populaire bestemmingen waar je beter wegblijft!

Idyllisch uitzicht, maar de horde toeristen achter de fotograaf is niet te zien | CC0

Sommige plekjes zijn zo mooi, dat ze onweerstaanbaar zijn om te bezoeken. Ze spreken tot de verbeelding... zon, zee strand en een vleugje cultuur. Maar enkele van deze schitterende plekjes worden overspoeld door duizenden toeristen per dag, waardoor de charme verdwijnt in ruil voor hotels, parkings en souvenirwinkeltjes. Hier kan u een lijstje vinden van de meest bedreigde toeristische bestemmingen.


1. Venetië

Het San Marco plein, platgelopen door toeristen | CC0

Venetië, bekend van het San Marco plein, en de kanaaltjes met traditionele gondels. Helaas is Venetië een belangrijke stopplaats geworden voor grote cruiseschepen op de Middellandse Zee. Cruiseschepen met duizenden toeristen tegelijk die de stad overspoelen. De gondels maken plaats voor elektrische boten, en de traditionele kleine winkels voor de inwoners van Venetië zelf verdwijnen. Elk jaar komen er meer dan 28 miljoen toeristen naar Venetië! Rustig kuieren langsheen de kades kan je dus vergeten. De inwoners van Venetië zijn het massatoerisme beu, en beginnen te protesteren, de stad loopt letterlijk leeg, elk jaar verhuizen 2000 inwoners, op zoek naar een nieuw rustiger bestaan.

2. Barcelona

Park Guell, aanschuiven om een kijkje te nemen! | (c) Angela Llop CC-BY-SA 2.0
Park Guelle en de Sagrada Famillia, die moet je toch gezien hebben bij een bezoek aan Barcelona. En zo denkt iedereen erover. Het resultaat is dat al het toerisme zich concentreert in dezelfde buurt. Het resultaat mag duidelijk zijn, aanschuiven dus!

3. Amsterdam

Amsterdam, hier verzuip je tussen de toeristen | CC0

Hoe idyllisch het ook lijkt, de Amsterdamse grachten worden werkelijk overspoeld door toeristen. Ook de oude panden in het centrum van de stad worden in ijltempo omgebouwd tot hotels. Tot overmaat van ramp worden bijna alle vrije woningen en appartementen verhuurd op websites zoals Airbnb. Ook de overlast van de dronken toeristen in de uitgaansbuurten zijn de Amsterdammers meer dan beu. Kortom, in Amsterdam zal u niet de enige bezoeker zijn.

4. Cinque Terre

Cinque Terre, schitterend om te zien, maar propvol toeristen | CC0
Cinque Terre, schitterend gelegen langs de Middellandse Zee, prachtig geschilderde huizen, een mooi landschap... de vakantiedroom van iedereen. Wat moet het heerlijk zijn om met een glaasje wijn te kunnen genieten van de avondzon op een terrasje! Helaas is de realiteit anders...

De realiteit van Cinque Terre is anders dan de brochures doen vermoeden... | (c) Dan Zelazo CC-BY-NC-SA 2.0

5. Saint Tropez

Saint Tropez in het laagseizon | CC0

Saint-Tropez, ooit een klein vissersdorp aan de Middellandse Zee, werd razend populair bij toeristen in de jaren 60, dankzij de aanwezigheid van bekende sterren zoals Brigitte Bardot. Ook later dankzij de films van Louis de Funéz, werd Saint Tropez immens populair. Vandaag is Saint Tropez het slachtoffer van het eigen succes, vandaag kan je er echt over de koppen lopen. Zelfs de toegangswegen naar Saint Tropez zijn zo druk dat je gemakkelijk een half uur in de file staat. Uiteindelijk kan je het zelfs ook nog vergeten om een plaatsje te vinden voor je auto.Saint Tropez is héél mooi, maar niet in het hoogseizoen, dan moet je er écht wegblijven.

Wat denk jij ervan?