72 uur in de Oise: volg de gids!


De lente is weer in het land! De mooie dagen doen iedereen naar een heerlijk weekendje weg verlangen. Het ideale moment om drie dagen lang het departement Oise te gaan verkennen. Wij hebben alvast een route samengesteld die de moeite waard is om te ontdekken, langs de kathedraal van Beauvais, het kasteel van Pierrefonds en het topdomein van Chantilly. Laat je verrassen!


DAG 1 - Beauvais , Saint-Paul en Gerberoy (25 km – 30 min)
Eerste stop op de route: de karakteristieke stad Beauvais, met een subtiele vermenging van stadscultuur en historisch erfgoed. Slenter door het historische centrum en bewonder de indrukwekkende kathedraal Saint-Pierre met het hoogste kerkkoor ter wereld (48,50 m). Een echte gotische parel! Ga voor een hemelse lunch naar het restaurant Le Zinc Bleu, tegenover de kathedraal, met een van de mooiste uitzichten op dit gotische bouwwerk. 

Reis daarna door naar Saint-Paul, een klein dorpje met een van de mooiste tuinen van Frankrijk. De tuin werd ontworpen de schilder André van Beek en is een echte kunstgalerij in openlucht. De 7 vijvers, watervallen, twee kleurrijke boten en de ongelooflijke diversiteit aan bloemen zorgen voor een unieke zintuiglijke belevenis. Sluit de dag tot slot in schoonheid af in Gerberoy, een fleurige plek en een van de "Plus beaux villages de France ®". Kasseistraatjes, kleine lemen huisjes met gekleurde houten dakpannen, stokrozen tussen de oude stenen, ... Het kleine dorpje (minder dan 100 inwoners!) zal niemand onverschillig laten. Dat geldt ook voor Logis de Gerberoy, een pittoreske en smaakvol ingerichte BandB waar je zalig kan uitrusten. 

DAG 2 - Chantilly en Senlis (86 km – 1u15 min)

Op dag twee staan het fantastische domein van Chantilly en het 'Musée du Cheval' op het programma. Het museum toont via ruim 200 voorwerpen en kunstwerken de speciale band tussen mens en paard sinds het begin van de beschaving. Iedereen zal de interactieve en ludieke opstelling weten te waarderen, of je nu een echte kenner of gewoon nieuwsgierig bent. Maak van je bezoek gebruik om een paardenshow te gaan bekijken in de prestigieuze Grandes Ecuries, een 18e-eeuws bouwkundig meesterwerk en een van de grootste paardenstallen van Europa. 


Zet de dag verder in Senlis, een charmant middeleeuws dorpje dat bekend staat voor de kasseistraatjes en herenhuizen uit de 17een 18e eeuw. Laat je betoveren door de prachtige kathedraal Notre-Dame, een van de kleinste en mooiste kathedralen van Frankrijk. Geniet van een heerlijke maaltijd in Scaramouche, een gezellige bistro tegenover de kathedraal. Ga 's avonds overnachten in de chique en charmante B&B Côté jardin. Dit oude herenhuis uit de 17e eeuw ligt in het centrum en heeft een rustig terras en buitenzwembad. 

DAG 3 - Compiègne en Pierrefonds (52 km – 45 min)

De ontdekkingstocht in de Oise eindigt met een duik in het verleden. We starten de dag met een bezoek aan Compiègne, een echte museumstad waar vroeger de koningen vaak verbleven. Het Paleis van Compiègne wordt beschouwd als een van de mooiste neoklassieke paleizen in Frankrijk en moet je zeker bezoeken. De keizerlijke appartementen van het paleis, prachtige decors van het Eerste en Tweede Keizerrijk, zijn in originele staat hersteld en een speciale vermelding waard. Hier word je helemaal ondergedompeld in het dagelijkse leven van de vorsten. Ontspan tussendoor even in het rustiek ogende Bistrot du terroir, met een authentieke en kwaliteitsvolle keuken. 


Aan de rand van het bos van Compiègne staat het majestueuze kasteel van Pierrefonds. De vesting werd gebouwd eind 14e eeuw en in de 19e helemaal opnieuw ontworpen door de architect Viollet-le-Duc. Vandaag de dag heeft het kasteel niets van zijn schoonheid verloren en is het regelmatig te bewonderen in films, zoals in Jeanne D'Arc en Les Visiteurs. Een mooie manier om het korte ontdekkingsverblijf in schoonheid te beëindigen!


Wat denk jij ervan?