9 Waanzinnige treinroutes door India


Met ruim 70.000 kilometers spoor, 7.172 treinstations en 23 miljoen treinpassagiers per dag is India het treinland bij uitstek. De ideale manier om India te ontdekken is dan ook per trein. Ter inspiratie 9 waanzinnige treinroutes doorheen India.

1. Van Vasco da Gama naar Londa met de Goa Express
Dit deel van de Goa Express rijdt in 3,5 uur van havenstad Vasco da Gama in Goa aan de westkust van India naar Londa in Karnataka. Onderweg zie je de stranden en het plattelandsleven van Goa. De trein schakelt een tandje hoger bij het bergachtige landschap van de West-Ghats. Tot in Londa wisselen watervallen en diepe valleien elkaar af. De Goa Express-route is 2200 km lang, de reis duurt bijna 40 uur en eindigt in Mathura.

2. Luxe treinen met Golden Chariot van Bangalore naar Goa
Voor een heel bijzondere “India off the beaten track”-treinervaring neem je de Golden Chariot om in 8 dagen van Bangalore naar Goa te reizen. Een super-de-luxe trein die bol staat van klassieke Indiase pracht en tradities. De trein maakt stops bij het Kabini wildlife sanctuary en doet onder meer UNESCO-werelderfgoed Hampi en Badami aan. Er zijn 44 airconditioned slaapcoupés, Ayurvedische spa voor massages en twee restaurants die zo uit een film lijken te komen. Reizen van oktober tot maart.


align=center class=mcnImage>

3. Over 2000 bruggen met de Mandovi Express
Met de Mandovi Express overbrug je een afstand van 580 km in ruim 12 uur met 18 haltes. De Express rijdt langs de zuidwestkust van India op de Konkan Railway die maar liefst 92 bergtunnels en 2000 bruggen met elkaar verbindt. De Konkan Railway wordt aanzien als een bouwwonder en de route is adembenemend mooi.

4. Van het uiterste zuiden naar Kerala met de Island Express
Het meest zuidelijke puntje van India is Kanyakumari (voorheen Kaap Comorin), populair als bedevaartsoord en voor zijn spectaculaire zonsondergangen. De Island Express vertrekt om 10u30 en rijdt in 2 uur en 15 minuten naar Trivandrum in Kerala. Door dichte palmbossen, typerend voor de deelstaat, met onderweg een blik op dorpen, kerkjes en het dagelijkse leven in dit deel van India. De Island Express route is 944 km lang, begint in Bangalore en de afstand wordt afgelegd in 19,5 uur.

5. Pamban Island vanuit Tamil Nadu naar Rameshwaram
Wie avontuurlijk wil treinen, koopt een ticket voor de treinroute tussen Mandapam in Tamil Nadu naar Rameshwaram op Pamban Island, genoemd als één van de mooiste Indiase treinreizen. Je rijdt over de tweede langste brug van India (2 kilometer), de Pamban Bridge, de enige manier om van het vasteland van India op Pamban Island te komen. Pamban is bekend om zijn Ramanathaswamy tempel die is opgedragen aan de god Shiva en om de intrigerende spookstad Dhanushkodi.

6. Indiase natuur van de West-Ghats tussen Bangalore en Mangalore
Deze treinroute door de natuur begint in de Tuinstad van India, Bangalore, en voert 506 km lang richting Mangalore, de belangrijkste havenstad van deelstaat Karnataka. Het is bijzonder fraaie reis door de West-Ghats bergketen met 57 tunnels, door oerwouden, langs rivieren en over indrukwekkende bruggen. Je passeert voorbij Yedakumari, een klein treinstation halverwege de twee steden waar de afdaling van de Ghats naar zeeniveau begint.

7. Mooi Malnad zien met de Yesvantpur Junction Karwar Express.
De Malnad-regio betekent letterlijk ‘Land van de heuvels’ en strekt zich uit van de West- en Oost-Ghats tot de districten Kodagu en Hassan in Karnataka. Hier neem je een trein tussen Hassan en Mangalore. 244 km lang geniet je van het uitzicht op watervallen, hoge bergen en rijstvelden. Overdag duurt de reis zo’n 8 uur met de Yesvantpur Junction Karwar Express.


8. In een Toy Train op de Nilgiri Mountain Railway in Tamil Nadu
India kent een aantal smalspoorlijnen waarop kleine locomotieven boemelen van A naar B. Ze worden ook wel Toy Trains genoemd. De 46 km lange Nilgiri Mountain Railway, gebouwd in 1908, is er een van. De rit start in Mettupalayam in Coimbatore, doorkruist Coonoor en eindigt 5 uur later in Udagamandalam in de deelstaat Tamil Nadu. Het is een aaneenschakeling van spectaculaire groene valleien, 250 bruggen en 16 tunnels.


9. Snelste langeafstandstrein:  de Kerala Express
De Kerala Express is een supersnelle express trein die dagelijks rijdt tussen Trivandrum in Kerala en New Delhi, een afstand van 3.032 km overbrugt en 40 keer stopt. De gemiddelde reistijd bedraagt ruim 50 uur, maar je kunt natuurlijk ook delen ervan kiezen. Onder meer tijdens het belangrijke Onam oogstfestival in Kerala is het druk op deze treinroute. Aan boord is er catering voorzien en er wordt ook gezorgd voor dekens en kussens. Er zijn geen slaapcoupés.

Tip! Het is verstandig om een Indrail-pas te kopen als je veel met de trein wilt reizen door India. Met deze pas reis je onbeperkt door het land, vanaf een halve dag tot 90 dagen. Meer informatie over deze formule en over andere treinroutes vind je op de site van Indian Railways Enquiry

Wist je dat...
Jet Airways dagelijkse non-stop vluchten heeft vanuit Schiphol naar de Mumbai, Delhi en Bangalore. Meer info op www.jetairways.com Wat denk jij ervan?