Abdij van Fontfroide, genieten van de rust!

abdij van Fontfroide
De abdij van Fontfroide, schitterend gerestaureerd

Tussen de bossen en heuvels van de Languedoc kan je een 1000 jaar oude abdij vinden, en deze keer zijn het géén ruïnes! Deze schitterend gerenoveerde abdij, omgeven door de bossen en de heuvels schenkt je de rust die je zoekt op je reis doorheen Frankrijk. Geniet van de schitterende architectuur en een wandeling door de aangelegde tuinen.


Rust

Als je de Abdij van Fontfroide wil bezoeken, hou er dan rekening mee dat je een tijdje onderweg bent over kronkelige baantjes tussen de bergen en de bossen. Je begrijpt meteen waarom deze plaats 1000 jaar geleden werd uitgekozen om hier een abdij te bouwen. Zelfs vandaag nog straalt deze plek ruist uit, geen massatoerisme, geen overvolle bussen. Gewoon rust!

Het hoofdgebouw, met op de achtergrond de bossen

Fontfroide, bron van rijkdom

De abdij had ongeveer 2500 hectare landbouwgrond in bezit, en kon dus rekenen op stabiele bron van inkomsten. Decennia lang bouwden de abten van Fontfroide, met de inkomsten uit landbouw, beetje bij beetje de abdij verder uit. In de 13de eeuw was de rijkdom van de abdij zo groot dat er werd beslist om de verouderde gebouwen volledig te vernieuwen. Er werden gastenverblijven opgericht, een mooie kloostergang aangelegd en talrijke andere renovatiewerken.

Mooie kloostergang, met aangelegde tuin

Abdij van Fontfroide, oorzaak van de Kruistochten

Toch werd ook deze periode van economische bloei overschaduwd door een gewelddadig gewapend conflict. Paus Innocentius III gaf de opdracht aan 2 monniken uit de abdij om de Katharen terug te bekeren tot het geloof. Deze missie mislukte, en bovendien werd één van deze Pauselijke gezanten vermoord. Toen de Paus het nieuws te horen kreeg startte hij meteen, samen met zijn medestanders, een gewapend conflict. Dit conflict kostte aan duizenden mensen het leven.

Van abdij naar Kasteel

De Franse koning geeft na de kruistochten de gebouwen in bruikleen aan de adel. Zij bezitten voldoende kapitaal, en laten de gebouwen meestal ombouwen tot kasteeltjes. Ook in Fontfroide kregen de nieuwe gebouwen het uitzicht van een kasteel en de tuinen werden aangelegd in terrassen. De gelofte van soberheid werd door de resterende monniken snel vergeten, badend in rijkdom speelden ze biljart, aten ze chocolade en dronken ze dagelijks een flesje wijn.

rozentuin abdij fontfroide
Prachtige aangelegde rozentuin

Verval en herstel

Zoals vele abdijen werd ook de abdij van Fontfroide niet gespaard van de vernielingen tijdens de Franse Revolutie in 1791. De monniken werden weggejaagd, maar men zag gelukkig ook in dat de gebouwen in prima staat waren. Men besliste om de gebouwen verder te blijven gebruiken als tehuis. Maar aangezien er 50 jaar geen aandacht werd gegeven aan onderhoud van de abdijgebouwen raakten deze toch in verval.

De abdij van Sénaque blaast nieuw leven in Fontfroide

Nadat er bijna 50 jaar geen monniken meer woonden, werd er in 1848 beslist om vanuit de bekende abdij van Sénaque opnieuw een kloosterorde te starten in Fontfroide. Helaas had dit weinig succes, en werd in 1901 beslist de abdij te verlaten. Niet veel later in 1908 werden de gebouwen openbaar verkocht. De hoogste bieder was een steenrijke zakenman uit de VS, die het plan had opgevat om de volledige abdij van Fontfroide te ontmantelen en over te brengen naar de VS, om daar opnieuw opgebouwd te worden.

Gustave Fayet

Gelukkig ontdekte Gustave Fayet, een welstellende kunstliefhebber en wijnbouwer uit de streek, de werkelijke bedoelingen van de zakenman. Hij deed hij een hoger bod op de gebouwen, en werd uiteindelijk ook eigenaar. Doordat Fayet een uitgebreide kennissenkring had, kon hij rekenen op veel enthousiasme. Hij slaagde erin om samen met de kunstenaars de abdij van Fontfroide in haar eer te herstellen.

kloostergang fontfroide
Gerestaureerde kloostergang, met nieuwe zuilen

Interactieve audioguide

De rondgang in de abdij doe je niet per gids, je krijgt een zeer degelijke tablet en hoofdtelefoon mee, die is inbegrepen in de toegangsprijs. In elke ruimte krijg je dan geluidsfragmenten, filmpjes en extra informatie indien je dat wenst. Het is erg handig en uiterst compleet je kan ook de app van de abdij van Fontfroide downloaden, en zo de rondleiding volgen. 

Zéér complete rondleiding met een tabletWat denk jij ervan?