Alcoholtester verplicht in Frankrijk? Of niet?

Alcoholtest verplicht in Frankrijk

Vanaf 1 april 2012 is het verplicht om een alcoholtester in de wagen te hebben voor elke bestuurder op Frans grondgebied. Ook tijdens de zomermaanden zal hierop streng toegezien worden. Toch gaat al een tijdje het gerucht de ronde dat dit afgeschaft is. Maar is dit correct of niet?


Alcoholtester in frankrijk wel of niet?

Vanaf 2012 was is verplicht om in Frankrijk een alcoholtester aan boord te hebben in het voertuig. En eigenlijk is het verplicht om er steeds twee in het voertuig te hebben. Als reiziger haal je best geen problemen op de hals omwille van het niet bij hebben van deze alcoholtests, en raden wij toch aan om deze in de wagen te hebben. Zeker omwille van de lage prijs van deze testers.

Deze alcoholtester moet je in de wagen hebben

Deze alcoholtests zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek, maar je kan ook de alcoholtesters online kopen

Om volledig in orde te zijn met de Franse wetgeving vanaf 01/04/2012 moet je in je wagen steeds twee stuks ongebruikte alcoholtests met een blaaspijpje bijhebben of een elektronische tester. De tests met een blaaspijpje, de gekende zakjes om in te blazen zijn meestal te verkrijgen voor minder dan €5. Een elektronische tester kan je kopen vanaf €50.

Het juiste keurmerk!

De Franse regelgeving verplicht niet welk type alcoholtest in de wagen aanwezig moet zijn. Wel is het zo dat het toestel moet genormeerd zijn voor Frankrijk. 

Steeds controleren op NF keurmerk

De alcoholtests die geschikt zijn voor Frankrijk zijn te herkennen aan het NF keurmerk. Om in orde te zijn is het voldoende om een alcoholtest voor te leggen met dit keurmerk. Alle andere keurmerken zullen niet aanvaard worden, en resulteren in een boete!

Houdbaarheid

Een elektronische tester lijkt in eerste instantie duur, zeker omdat een goede elektronische alcoholtester voor Frankrijk moet beschikken over het Franse keurmerk. Maar, op langere termijn is dit wel degelijk voordeliger. De voornaamste reden is dat de gekende "zakjes om te blazen" een vervaldatum hebben. Het is dus niet alleen noodzakelijk om deze zakjes bij te hebben, voorzien van het juiste keurmerk, maar ze moeten ook nog lang genoeg houdbaar zijn. Een elektronische alcoholtester heeft dit nadeel niet. Bekijk het aanbod elektronische alcoholtesters voor Frankrijk

Elektronisch of "zakjes"

De gekende blaaszakjes zijn slechts beperkt houdbaar, en ook slechts eenmalig te gebruiken. Een elektronische tester is in aanschaf wat duurder, maar kan je wel onbeperkt gebruiken. Een groot voordeel, want na een avondje weg weet je soms niet meer hoeveel je nu precies op hebt. Een elektronische alcoholtester in de wagen kan dan snel gebruikt worden. 

Alcoholtesters zijn er ook in digitale vorm

Bovendien geeft een elektronische tester ook een indicatie van hoeveel alcohol je in je lichaam hebt, zo kan je gemakkelijker de tijd inschatten die je moet rusten alvorens te gaan rijden. De ervaring leert dat wanneer je een elektronische tester hebt, veiliger en verantwoordelijker zal omspringen met alcohol in het verkeer. Bovendien kan je zo steeds na een glaasje bij vrienden of familie met een gerust gemoed met de wagen rijden.

Is een alcoholtester niet meer verplicht?

Het hebben van de alcoholtesters is nog steeds in 2017 verplicht! Maar... er worden geen boetes voor uitgeschreven indien u niet in het bezit bent van deze alcoholtester. Dit betekent evenwel dat u ter plaatse kan verplicht worden om uw voertuig aan de kant te zetten, totdat u 2 alcoholtesters in uw bezit heeft!

Laat u niet misleiden door gebrekkige berichtgeving, en zorg er steeds voor dat u vooral in het buitenland steeds aan alle voorschriften voldoet!

Wat denk jij ervan?

 1. De verplichte alcoholtester is gewoon gezever van de Fransen om buitenlanders op kosten te jagen. Natuurlijk koop ik wel liever zo een tester, want een boete kost veeeeel meer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een boete kost € 11euro

   Verwijderen
  2. Inderdaad, bovendien zijn er voorlopig bijna geen testers meer beschikbaar. Speciaal voor buitenlanders is er uitstel verleend voor de verplichting tot in November.

   Verwijderen
 2. NF gecertificeerde eenmalige tester bij Conrad kost slechts € 1,99. Een bekeuring is een stuk duurder............

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zelf meegemaakt, geen boete gekregen voor de alcoholtester. WEL auto aan de kant totdat we een tester hadden! Vanaf nu liggen er steeds in de auto!

  BeantwoordenVerwijderen