Arles, een ideale citytrip!Ben je op zoek naar inspiratie voor een leuke citytrip? Dan is Arles zeker het overwegen waard! Mooi weer, gemakkelijk bereikbaar, cultuur, kunst, architectuur, geschiedenis, water en gezellig, dat zijn zeker enkele kernwoorden die perfect passen bij de stad.
Arles, met mooi zicht op het theater
Arles is al sinds de Romeinse tijd een belangrijke stad, en dit is vandaag overal in de stad nog duidelijk te zien.

In het het centrum van de stad kan je nog een amfitheater vinden, dat uitzonderlijk goed bewaard is gebleven. De reden hiervoor is dat het theater steeds een andere bestemming kreeg, waardoor het gebouw steeds verder gebruikt kon worden. Vandaag is het terug een amfitheater, dat opnieuw gebruikt wordt voor voorstellingen en concerten. Lees meer over het amfitheater van Arles.

Een straat verder kom je opnieuw een theater tegen. Deze keer geen amfitheater, maar een gewoon theater. Dit is een halfrond theater, dat door de Romeinen werd gebruikt om toneel te spelen. Het antieke theater van Arles is slechts gedeeltelijk bewaard gebleven. Slechts een klein gedeelte van de scene is bewaard gebleven. Toch wordt dit vooral dan in de zomermaanden nog steeds gebruikt voor toneel. Lees meer over het antieke theater van Arles.

Het theater, ook nu speelt men er nog toneel

Wanneer je na je bezoek aan het amfitheater en het theater nog zin hebt om de stad verder te verkennen is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan de obelisk. Deze obelisk werd geplaatst in de 4de eeuw op het plein. De obelisk heeft geen hiërogliefen die gebeiteld staan in de roodkleurige steen, dus is hij helaas niet afkomstig uit Egypte, maar hij is wel een Romeinse kopie.

Place de la Republique
Onder de Place de la Republique ligt een ondergronds gangenstelsel verborgen. Deze gangen zijn restanten van een immens forum dat ooit gelegen was op de plaats waar het huidige stadhuis zich bevindt. Deze onderaardse gangen, of de zogenaamde cryptoportiques, zijn nog steeds te bezoeken. Je kan er nog de oude trappen zien die toegang gaven tot het forum.

De Cryptoportiques, oude restanten van het forum.
Even op wandelafstand buiten de stad is het zeker aan te raden om op zoek te gaan naar de Alyscamps, deze weg is eigenlijk een restant van de Romeinse heirweg, de Via Aurelia. Rijke Romeinen werden langsheen een drukke invalsweg naar de stad begraven in speciale sarcofagen. Vandaag kan je nog steeds deze indrukwekkende grafmonumenten bekijken. Een deel van deze sarcofagen werd vroeger weggehaald, en gebruikt als badkuip of als drinkbak voor de dieren. De sporen zijn hier vaak nog duidelijk zichtbaar. Tevens kan je ook een bezoek brengen aan de ruïne van de kerk van Sint-Honoratius, deze kerk werd nooit afgewerkt.

Alyscamps met de sarcofagen langs de rand van de weg
Een beetje verder, in de Rue du docteur Fanton, kan je de Fondation Van Gogh vinden, een eerbetoon aan de kunstschilder Van Gogh, die jarenlang in Arles woonde. Veel van de werken van Van Gogh zijn geïnspireerd op het leven in de stad. Het is wel de moeite om te gaan bekijken, maar de toegangsprijs is niet goedkoop.

Fondation Van Gogh
Dat Arles een belangrijke stad was voor de Romeinen is ook duidelijk te zien aan het badgebouw, deze thermen , de thermen van Constantijn zijn vrij goed bewaard gebleven, en nog steeds te bezoeken. Je kan duidelijk zien waar de verschillende baden gebouwd zijn, en hier en daar kan je nog de mooie terracotta vloertegeltjes zien. Een deel van het complex is nog niet opgegraven, omdat er ondertussen over een deel van de ruïnes huizen zijn gebouwd. Toch zijn de resten zeker het bekijken waard.

De thermen van Constantijn
Restanten van de Pont aux Lions
Wanneer je op je wandeling langsheen de oevers van de rivier, even buiten de stad komt kan je de restanten terugvinden van de "Pont aux Lions", deze restanten van een spoorwegbrug over de Rhône geven je een mooi uitzicht over de streek. Deze brug werd gebouwd in 1866, maar bij een bombardement in 1944 vernield.

Enkele kilometers buiten de stad, op de top van een hoge heuvel liggen de prachtige restanten van de imposante abdij van Montmajour. Deze abdij met zijn enorme donjon en bijgevolg prachtig uitzicht over de hele streek is zeker de moeite waard om te bezoeken. Deze abdij is nog niet bekend bij het grote publiek, en je kan er rustig genieten van de architectuur en het uitzicht.


Arles is niet alleen bekend om zijn architectuur, cultuur en zijn historisch verleden, maar ook omwille van zijn bekende kunstschilders. Dé bekendste schilder van Arles is ongetwijfeld Van Gogh, hij schilderde enkele zeer herkenbare stadsgezichten.


Wie van kunst houdt moet zeker een bezoek brengen aan het Musée Réattu, hier kan je werken bewonderen van Van Gogh en Pablo Picasso.


Wil je een bezoek brengen aan Arles, dan kan je de gratis mobitour Arles app downloaden voor je smartphone. Deze app van de toeristische dienst geeft je alle informatie die je nodig hebt om de bezienswaardigheden van de stad te ontdekken. Bovendien is er ook een activiteitenkalender, restaurant en hotelgids en een weerbericht voor de streek.


Heb je na het lezen zin gekregen in een bezoekje aan Arles? Bekijk het aanbod voor hotels in Arles. Extra informatie om je bezoek voor te bereiden kan je vinden op de website van de toeristische dienst van Arles. Hier kan je een combiticket kopen voor alle bezienswaardigheden, samen met ook het Musee de la Camargue.
Wat denk jij ervan?