Carcassonne bezoeken

Toegangspoort van Carcassonne | (c) Koen Goossens

Carcassone is een gezellig stadje in het zuiden van Frankrijk, dichtbij de Pyreneeën en Perpignan. Carcassonne staat vooral bekend omwille van zijn versterkte citadel. Deze citadel, La Cité genaamd, behoort tot de best bewaarde van de wereld, en staat zelfs op het ranglijst van het werelderfgoed van de UNESCO. Deze middeleeuwse militaire vestingstad is volledig gerestaureerd, en voor iedereen gratis te bezoeken!


Citytrip naar Carcassonne

Carcassonne is een prachtig gerestaureerde vestingstad, en perfect voor een weekendje weg. Genieten van het goede weer, de vele bezienswaardigheden, een lekker wijntje, en natuurlijk de andere bezienswaardigheden aan de rand van de pyreneeën. Heb je nog geen hotelkamer gevonden? Bekijk het aanbod van hotelkamers in Carcassone bij Booking.com

Ontstaan van Carcassonne

Sinds de Romeinse tijd was Carcassonne reeds een belangrijk handels en verdedigingscentrum. Gelegen aan een handelsroute en dichtbij de Pyreneeen was Carcassonne een uiterst strategisch punt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hier reeds vroeg een versterkte vestiging werd gebouwd.

Volledige restauratie van de omwallingen | (c) Koen Goossens

Tijdens de middeleeuwen werd Carcassonne steeds verder uitgebouwd en versterkt, de graaf van Toulouse (die meer macht had dan de Franse Koning) zag het als een uitstekend middel om zijn grondgebied te verdedigen tegen invallen van uit de Pyreneeën, en spaarde kosten noch moeite om wachttorens, versterkingsmuren en omwallingen aan te leggen.

Kruistochten

In de 13de eeuw kende de streek van de Pyreneeën een aparte godsdienst, de Katharen of Albigenzen geloofden wel in Jezus Christus, maar interpreteerden de Bijbel niet als letterlijke geschiedenis. Dit tot grote onvrede van de Paus, die deze beschouwde als ketters, en riep op tot een kruistocht tegen de Katharen.

De wachttorens met houten versterkingens | (c) Koen Goossens

De Katharen zochten bescherming in de laatste toevluchtsoorden, in de streek, Carcassone. Helaas konden de dikke omwallingen Carcasonne niet beschermen. Na een belegering van twee weken werd Carcasonne veroverd. De weg lag open naar Peyrepertuse, Montségur, en Quéribus de enorme burchten bovenop hoge rotsen, de laatste schuilplaatsen.

De dubbele omwalling als extra obstakel voor de vijand | (c) Koen Goossens

Na de kruistochten

Na de kruistochten probeerde de graaf van Toulouse opnieuw zijn verloren burcht in te nemen, hij had ze immers ervoor zelf aangepast en kende de zwakke plekken in de verdediging. Helaas stuurde de Franse koning zijn troepen, die deze keer definitief Carcassonne onderdeel maakten van het Koninkrijk Frankrijk. Carcassone diende nu als grenspost tussen Frankrijk en Spanje, en werd opnieuw verder uitgebouwd, deze keer onder leiding van de Franse Koning.

De inwoners van La Cité werden verdreven uit de burcht, hun huizen werden afgebroken, en werd er een tweede omwalling gebouwd rondom Carcassonne.
Later is op de overkant van de rivier de Aude die door Carcassonne loopt een nieuwe stad gegroeid. Via de brug kan je van het oude stadsdeel naar het nieuwe stadsdeel wandelen. Zij kregen de toestemming om even verder een nieuwe stad te bouwen "Bastide Saint Louis".

Verval

In 1659 tekende de koning van Frankrijk een verdrag met de koning van Spanje, die bepaalde dat de grens tussen Frankrijk en Spanje door de Pyreneeën zou lopen. Hierdoor verloor Carcassonne zijn voornaamste bestaansreden, de grens moest immers bewaakt worden. De versterkte vesting van Carcassonne werd nutteloos, en "La Cité" raakte in verval. Carcassonne "La Bastide", kende rijkdom en welvaart door de handel langsheen het Canal du Midi.

Restauratie

Vanaf 1850 kreeg men om historische redenen opnieuw intresse voor de Cité van Carcassonne. Men zag in dat dit een enorme historische waarde heeft

Mooi gerestaureerd vakwerk | (c) Koen Goossens


De citadel bevat een omwalde stad, de omwalling is ongeveer 3 km lang, binnen de stad kan je pittoreske straatjes vinden boordevol gezellige cafeetjes en terrasjes. Het is een voorbeeld van een middeleeuwse stadje in al zijn glorie.

Wandelen door La Cité van Carcassonne

De burcht van Carcassonne is gratis te bezoeken, je wandelt gewoon het stadje binnen. De imposante omwallingen doen je meteen wegdromen naar de middeleeuwen. In de stad zelf zijn veel toeristen die zich vergapen aan de vele winkeltjes en van een lekkere maaltijd genieten in een van de vele restaurantjes. En mét reden! Het is er prachtig! Genieten van de zuiderse sfeer, met het mediteraanse zonnetje de geschiedenis opsnuiven... wat kan een mens nog meer willen?

Gezellige straatjes in het hartje van het middeleeuwse Carcasssonne | (c) Koen Goossens


Het Château Comptal

Een bezoek aan het Chateau, met een rondleiding over de stadswallen is zeker aan te raden, je ontdekt er alles over de ontstaansgeschiedenis van Carcassonne. De graaf van Carcassonne, Bernard Aton Trencavel, liet in 1074 een versterkt kasteel bouwen, het huidige Château Comptal.

Het Château van Carcassonne moet je zeker bezoeken, de toegang is betalend, maar het is zonder meer het belangrijkste stukje van Carcassonne. Het is ook de enige mogelijkheid als je tijdens je bezoek eens op de wachttorens wil rondlopen. Je kan zo op de verstingsmuren wandelen, en allen al voor het uitzicht is dit zeker aan te raden.

Mooi panorama over Carcassonne vanuit het Château Comptal | (c) Koen Goossens

Kathedraal van Saint-Nazaire

In het centrum van Carcassonne kan je de kathedraal Saint Nazaire bezoeken. Deze kerk gebouwd in de 12e eeuw is reeds van ver te zien. Zijn torens prijken hoog boven de muren van de burcht.

Kathedraal van Saint-Nazaire | (c) Frédérick Chateaux CC-BY-SA 2.0

Toegangsprijs Carcassonne

Een bezoek aan Carcassonne is gratis! Het is immers een stadje, en je kan er vrij in rondwandelen. De kleine straatjes en pleintjes staan vol met leuke gebouwen, omringd door kleine restaurantjes en winkeltjes. De kans is dus groot dat je sowieso wel iets zal kopen. De toegang tot de chateau de Carcassonne is wel betalend.


Rustig wandelen langs het Canal du Midi

Een bijkomende troef van Carcassonne is het Canal du Midi, een kanaal dat van in Zuid Frankrijk tot aan de Atlantische Oceaan loopt, dwars door Frankrijk.

Genieten van het mooie landschap langsheen het "Canal du Midi" | (c) France-voyage.com


Carcassonne is zeker waard om een bezoekje te brengen, op de website van de toeristische dienst kan je alvast een stadswandeling downloaden. Die je extra informatie geeft over de bezienswaardigheden in Carcassone.

Wat denk jij ervan?