Cogge-Geeraertroute in Veurne en Nieuwpoort

De Cogge-Geeraert 14-18 fietsroute | (c) Westtoer

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog ontwikkelt het provinciebedrijf Westtoer in samenwerking met betrokken gemeenten twaalf nieuwe toeristische fietsroutes in de Westhoek. In Veurne is de fietsroute ‘Cogge-Geeraert’ officieel voorgesteld. Gelijktijdig opende de tijdelijke tentoonstelling ‘Karel Cogge, onze roemrijken Veurnaar’ in het Veurnse belevingscentrum Vrij Vaderland.


Eerder is in Zonnebeke de eerste fietsroute ‘The Legacy’ gerealiseerd

De nieuwe routes zijn een uitgelezen manier om het 100-jarige landschap van de Groote Oorlog te ontdekken. De lusvormige trajecten verbinden monumenten, begraafplaatsen en musea die aan de oorlogstijd herinneren.

De fietsroutes 14-18 worden telkens opgebouwd rond een specifiek WOI-thema, in dit geval de onderwaterzetting van de IJzervlakte en de twee mythische figuren Karel Cogge en Hendrik Geeraert. Alle routes zorgen voor een historisch en inhoudelijk verhaal rond de Eerste Wereldoorlog. De routes stimuleren tevens een goede geografische spreiding van het herdenkingstoerisme in de Westhoek.

Cogge-Geeraert

Het 41 kilometer lange traject van de route ‘Cogge-Geeraert’ laat de bezoeker kennis maken met het verhaal van de inundatie en de mythische figuren Karel Cogge en Hendrik Geeraert. De route start aan het stad- en landshuis op de Veurnse Grote Markt, waar Koning Albert I op 15 oktober 1914 het hoofdkwartier van het Belgisch leger vestigde.

De route maakt de verbinding met Nieuwpoort met onder meer het Koning Albert I-monument aan de Ganzepoot en het onlangs geopende bezoekerscentrum Westfront. Het traject loopt verder op de Frontzate, de voormalige spoorwegbedding die Nieuwpoort met Diksmuide verbond. De route komt nog voorbij het Landschapskunstwerk in Pervijze en de Belgische militaire begraafplaats van Steenkerke om opnieuw in Veurne te eindigen.

Westtoer geeft je de mogelijkheid om de Cogge-Geeraert route te downloaden als PDF

Cogge-Geeraert fietsroute
De Cogge-Geeraert fietsroute | (c) Westtoer

Tijdelijke tentoonstelling in Vrij Vaderland

In het belevingscentrum Vrij Vaderland in Veurne is de tijdelijke tentoonstelling ‘Karel Cogge, onze roemrijken Veurnaar’ geopend. Daarmee belicht Veurne één van de helden van de onderwaterzetting eind oktober 1914. Met tijdelijke tentoonstellingen zet het belevingscentrum op regelmatige basis een specifiek WOI-verhaal in de kijker. De eerste expositie staat in het teken van de persoon Karel Cogge. 100 jaar geleden werd hij ontboden in het Veurnse stadhuis, toen Belgisch hoofdkwartier, om de plannen voor een inundering van de IJzervlakte te bespreken. Naast het relaas van zijn heldendaad wordt ook aandacht besteed aan zijn privéleven en de Polder Noordwatering Veurne. Samen met de tentoonstelling realiseert Toerisme Veurne een stadswandeling (3,5 km) langs diverse locaties die herinneren aan Karel Cogge. 


Nieuwe fietsroutes 14-18

Westtoer zal in overleg met de betrokken Westhoekgemeenten in de volgende drie jaar het bestaande aanbod van WOI-fietsroutes verder vernieuwen en uitbreiden. De fietsroutes bieden een goede mix tussen landschapsbeleving, een bezoek aan WOI-sites en het recreatief fietsen. De belangrijkste centra in de Westhoek vormen de startplaatsen van de routes die gemiddeld 40 à 45 kilometer lang zijn. 

westhoek wandel fiets en auto route
Westhoek wandel, fiets en autoroutes | (c) Koen Goossens

De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk en worden daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met een poppy. Eerder al realiseerde Westtoer zes WOI-autoroutes in deze specifieke huisstijl. Een viertalige begeleidende brochure omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. 

De route ‘Cogge-Geeraert’ is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de steden Veurne en Nieuwpoort. De routekaart wordt verkocht aan €2,00 per stuk en is verkrijgbaar bij de toeristische diensten van Veurne en Nieuwpoort, bij Westtoer, in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis en op de respectievelijke sites.Wat denk jij ervan?