Daguitstap Brugge, historisch en gezellig

Brugge, een historische stad vol leven! | (c) Koen Goossens

Brugge is een van de mooiste steden van België, en wordt ook wel eens het Venetië van het noorden genoemd omdat de stad gebouwd werd langsheen talrijke kleine kanaaltjes. Tevens is de binnenstad van Brugge opgenomen als werelderfgoed van de UNESCO. Je wandelt zo de middeleeuwen binnen, met kleine straatjes en pleinen vol historisch erfgoed.


Wandelen doorheen het authentieke Brugge

Wandelen langsheen de kleine steegjes in Brugge langs het Minnewater, de Grote markt, het Zand. het begijnhof,... rustig genieten van de rust van deze historische stad. Ookal is Brugge bekend bij veel toeristen, toch kan je overal nog gezellige steegjes en authentieke pleintjes vinden. Een perfecte locatie voor een dagje uit!

Historisch erfgoed

Brugge is een zeer mooie stad, dankzij de waterweg die Brugge met de zee verbond tijdens de middeleeuwen, slaagde Brugge erin een enorme rijkdom te verwerven. Deze prachtige stad werd tijdens WOI en WOII gespaard gebleven van grote vernielingen, waardoor er erg veel waardevol erfgoed te vinden is. Je wandelt de middeleeuwen binnen! Tot op vandaag is in de Brugse binnenstad zo goed als elk gebouw erkend als monument. Hierdoor is de hele binnenstad een groot openluchtmuseum.

Grote markt

De Brugse grote markt is het kloppende hart van de stad. Hier kan je het Belfort vinden, en de Provinciaal hof. Veel gidsen geven foutief de informatie dat dit het stadhuis zou zijn. Het stadhuis ligt een straat verder op de Burg

Grote markt met Belfort, het gebouw links is het Provinciaal Hof| (c) Koen Goossens

Hier kan je genieten van een lekkere koffie of een hapje eten op één van de vele terrasjes. Toch is het een aanrader om de frietkoten te bezoeken die vlak voor het Belfort staan, en zoals een echte Belg een frietje te eten! Op de Grote Markt kan je in de kerstperiode een gezellige kerstmarkt en ijspiste vinden. Op de Grote Markt kan je ook het Provinciaal Hof vinden, hier zetelde vroeger de provincieraad, samen met een stukje van "De Post". Heden wordt deze ruimte enkel nog gebruikt voor plechtigheden.

Centraal op de Grote Markt, het imposante Belfort! | (c) Koen Goossens

Varen over de Brugse Reien

Brugge wordt doorkruist door kleine kanaaltjes, deze kanalen, Reien genaamd, werden in Brugge gebouwd voor het vlotte transport over het water van goederen. De stad Brugge was ooit één grote haven. Deze Reien doorkruisen de hele stad, en werden niet alleen gebruikt voor transport, maar ook voor verdediging van de stad.

De Dijver, perfect voor een boottocht op de Reien.

Sommige Reien lopen ondergronds onder de stad. De bekendste Rei, dwars door het centrum van Brugge is de Dijver. Vandaag kan je nog steeds een boottocht op de Brugse Reien maken. Deze boottochten duren ongeveer een half uurtje, en laten de stad eens van een andere kant zien. Het is wel leuker om dit te doen op een minder druk tijdstip.

Brugge vanop het watere, een totaal ander uitzicht | (c) Koen Goossens

Het marktje aan De Dijver

Brugge heeft een leuke folkloremarkt aan De Dijver, dit pleintje aan het water heeft vanaf maart tot november tijdens het weekend een leuk marktje. Hier kan je zelfgemaakte spulletjes kopen van kunstenaars of leuke stukjes antiek.

Het pleintje aan de Dijver, in het weekend is hier een gezellig marktje | (c) Koen Goossens

Vismarkt

De vismarkt in het centrum is een overdekte gaanderij waar steeds iets te zien is. Hier kan je alle dagen terecht voor ambachtelijke producten, de ene dag zijn het schilderijtjes, zelfgebreide sjaals of zeepjes. Maar je kan er ook van woensdag tot vrijdag terecht voor verse vis, zoals vroeger. Talrijke vissers verkopen hier de vers gevangen vis, rechtstreeks vanuit de haven.

De vismarkt, een overdekt marktje voor ambacht en vis | (c) Koen Goossens

De Bonifatiusbrug

Een grote trekpleister in Brugge is een klein pleintje met een klein brugje over het water. Het Arentshof, met zijn kleine Bonifatiusbrug ligt verborgen achter het Arentshuis, het Gruuthusemuseum en de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Op deze brug kan je genieten van de bootjes die passeren, de gezellige sfeer in de stad opsnuiven, en genieten van de mooiste en hoogste middeleeuwse gebouwen. Toch is het brugje helemaal niet zou oud... anders dan het doet vermoeden is het een brugje van begin 20ste eeuw. Dit is ongetwijfeld één van de meest fotogenieke plekjes in de stad.

De Bonifatiousbrug met de Onze-Lieve-Vrouwekerk op de achtergrond | (c) Koen Goossens

Begijnhof Ten Wijngaerde

In het centrum van Brugge kan je een erg mooi begijnhof vinden. Tot vandaag nog wonen hier Begijnen, deze vrouwen wijden hun leven met werken en bidden, maar minder strikt dan zoals bij een kloosterorde. De poorten van een begijnhof staan overdag open, maar er wordt gevraagd om de rust in het Begijnhof te respecteren.

Binnenplein van het Brugse Begijnhof  | (c) Koen Goossens

Typische witgekalkte huisjes rondom een centraal middenplein. Het Begijnhof van Brugge is uitzonderlijk goed bewaard en onderhouden, en is terecht een beschermd monument. Ook vandaag kan je hier nog begijntjes vinden. 

Minnewater

Het Minnewater is een waterbekken aan de rand van de stad. Brugge ligt aan de monding van verschillende kleinere waterlopen. Om de waterstand van de Reien beter te kunnen regelen werden er verschillende sluizen gebouwd. Het Minnewater doet dienst als wachtbekken, waarmee de  waterstand kan geregeld worden.

Het minnewater, prachtig om te zien| (c) Koen Goossens

Aan de rand van het Minnewater kan je Kasteel de la Faille vinden. Een statig kasteel dat de laatste jaren een erg vervallen indruk nalaat, ondanks zijn prachtige ligging aan het water. De stad en de eigenaar zijn verwikkeld in een gerechtelijke procedure omtrent de uitbating van het terras.

Walplein met Brouwerij "De halve maan"

Het walplein, hier moet je zijn als je een echt typisch biertje uit Brugge wil proeven. De vele cafeetjes met terrasjes onder de bomen zijn een uitstekende stopplaats voor een frisse pint. Toch schuilt er ondergronds één van de belangrijkste pijpleidingen van de stad.

Het Walplein tegenover brouwerij De halve maan
Aan het Walplein is brouwerij "De halve maan" gelegen, de brouwerij van "De Brugse Zot". Dit bekende biertje wordt gebrouwen in de plaatselijke brouwerij, in het midden van het historische centrum. De steeds stijgende populariteit van dit biertje zorgde voor transportproblemen.

Brouwerij "De halve maan", van hieruit vertrekt "De Brugse Zot"
Daarom besliste men om vanuit de brouwerij, onder het Walplein, door het centrum van Brugge een ondergrondse bierleiding aan te leggen, naar de bottelarij buiten Brugge. Wanneer je dus aan het genieten bent van je pintje op het Walplein zijn er diep onder de grond al veel pintjes gevloeid.

Meer over Brugge

Ieder jaar op Hemelvaart is er de Heilige Bloedprocessie, men toont het bloed van Jezus dat meegenomen werd uit Jeruzalem doorheen de straten.


Vandaag kan je in Brugge ook mooi wandelen over de vesten, en nadien de binnenstad verkennen. Tevens is het ook heel aangenaam om te winkelen in Brugge, de vele kleine straatjes en pleinen staan vol met winkeltjes en kraampjes.

Bezienswaardigheden Brugge:
* De Grote Markt, met belfort
* De Burg, met het stadhuis en de gebouwen van het Brugse Vrije.
* Het Jan Van Eyckplein, met de Poortersloge en het Tolhuis.
* Het Hof van Gruuthuse en Groeningemuseum en de Rozenhoedkaai
* Oud Sint-Janshospitaal
* Guido Gezellemuseum
* De oude stadspoorten
* Oude Vismarkt.
* Het Monasterium de Wijngaard in het begijnhof.
* De Heilig-Bloedbasiliek
* De Onze-Lieve-Vrouwekerk
* De Sint-Salvatorskathedraal
* De Jeruzalemkerk
* De Sint-Walburgakerk

Stadsplan Brugge:Wat denk jij ervan?