De grotten van Padirac

Indrukwekkende toegang tot de grotten van Padirac
Op je tocht naar de Pyreneeën moet je even afwijken naar een klein dorpje, Padirac. Daar ligt de bekende grot van Padirac. Deze grot, of eigenlijk beter de afgrond van Padirac is echt de moeite waard voor een bezoek. Een enorm gat in de grond geeft de toegang tot een ondergrondse rivier. De ondergrondse pracht doet meer bekende en toeristische grotten verbleken.

De grotten van Padirac, prachtig om te zien

De grot van Padirac, héél mooie terrasen
De grot van Padirac werd toevallig ontdekt door Eduard-Alfred Martel, hij was de eerste die durfde afdalen in het steile gat in de grond. Hij daalde 103 meter naar beneden de steile klif af, en ontdekte een enorme ondergrondse wereld. Blijkbaar stroomt er doorheen het gesteente een ondergrondse rivier, die reeds jaren onverstoord zijn gang kon gaan.

De grot van Padirac is eigenlijk een heel diep groot gat in de grond, dat je met verstomming doet kijken hoe het gat daar ooit gekomen is. Waarschijnlijk holde de ondergrondse rivier een enorme galerij uit, die later de instortte, en zo kan je de huidige toegang tot de grot verklaren. 

Je daalt via de trap of de lift naar beneden, en na een kleine afdaling via de trap kom je uit op een wondere wereld. De grot van Padirac is gevormd door een ondergrondse rivier. Deze rivier loopt maar liefst 25km onder de grond, slechts een deel is te bezoeken. Tijdens je bezoek stap je over in een boot, die met jou een stuk de rivier afvaart. Ondertussen kan je genieten van de mooie stalactieten en stalacmieten die werden gevormd door het opgeloste kalk in het gesteente.

Ondergrondse boottocht

Onder de grond stap je over in een bootje, dat je rondvaart over de ondergrondse rivier, waarbij je enorme nooit geziene stalactieten kan zien hangen aan het plafond. Na een tochtje van een halve kilometer stap je terug uit voor je rondleiding in het achterste deel van de grot. Daar tref je een ondergrondse waterval aan, vol met kleine terrassen, waarin het water van het ene terras naar het andere stroomt. De grot is mooi verlicht, en is erg indrukwekkend om te zien.

Het water is uitzonderlijk helder zéér mooi verlicht
Vandaag zijn er nog steeds delen van de grot van Padirac niet ontdekt, en nog steeds vind men nieuwe kamers ondergronds. Afhankelijk van de waterstand van de rivier kan men zich de toegang verschaffen tot nieuwe kamers of zijtakken die nog niet ontdekt zijn.

Info en tarieven

De grotten van Padirac zijn zeker de moeite om te bezoeken, reken voor de tocht ondergronds alvast anderhalf tot twee uur. In de zomermaanden kan het erg zinvol zijn om je bezoek op voorhand te plannen, en de tickets online aan te schaffen. Zo kan je de drukte aan de kassa en de lange wachtrij vermijden. In de maanden juli en augustus is het beter om telefonisch te reserveren, zodat je niet hoeft te wachten. 

Volwassenen: €12
Kinderen: €8,50

Er is voldoende parkeergelegenheid (gratis).


Grotere kaart weergeven


Wat denk jij ervan?