Eerste keer geocachen? Gebruik je smartphone!

Ga geocachen met je smartphone, en zoek de schat!
Geocachen zit in de lift! Deze moderne vorm van schattenjagen is perfect voor een uitstapje met het hele gezin op de dagen dat je niet goed weet wat te doen. Vroeger ging je schattenjagen met een schatkaart, maar nu gebruiken we een digitale kaart, samen met de GPS. De moeilijkheidsgraad varieert van beginner tot expert, dus is er voor iedereen wat wils. Maar heb je nu die (dure) wandelgps nodig om te kunnen geocachen?

Starten met geocachen

Nu de smartphone de klassieke gsm verdringt hebben steeds meer mensen een ingebouwde gps in hun gsm toestel. Deze gps toestellen zijn niet zo nauwkeurig als de gespecialiseerde wandel gps toestellen, maar kunnen bij de beginner in het geocachen toch goed van pas komen. Zeker als je zelf bereid bent om wat extra te zoeken.

Geocaching, trek erop uit met je GPS

Gratis geocache app

Het mooie aan geocachen is dat het volledig gratis is! Het enige wat je nodig hebt om te beginnen met geocachen is een goede smartphone en een geocache app. Tussen enkele (uitstekende) betalende apps zijn er ook een aantal zeer goede gratis apps te vinden om te gebruiken tijdens het geocachen. Voor Android gebruikers is c:geo veruit de beste app. 

c:geo toont waar de geocache verborgen zit
Deze gratis geocache app maakt gebruik van de database van geocaching.com, dé referentie op het gebied van geocaches. Hier kan je alle bekende geocache zien op een kaart, zo kan je beginnen met je eerste geocache in je eigen streek. Je zal verbaasd zijn hoeveel schatten er verborgen liggen in je eigen dorp! Maak eerst een account aan op geocache.com, en installeer dan c:geo op je smartphone.

Verschillende soorten geocaches

Er bestaan verschillende soorten geocaches, sommige geocaches bestaan uit een klein kokertje met een logboek, andere geocaches bestaan uit verschillende verborgen kokers waarbij je telkens een raadsel moet oplossen om tot bij de volgende cache te komen. Op het einde van zo een "multi cache" kan je soms een beloning vinden de "stash".

Meestal bestaat de "stash" uit kleine geschenkjes als beloning voor de geleverde inspanning. Je mag er een geschenkje uitkiezen, op voorwaarde dat je steeds een nieuw geschenkje bij de rest van de "stash" stopt. Dit is zeer leuk wanneer er kinderen meedoen, en is extra motiverend!

Wandelgps of smartphone?

De eerste keer geocachen kan je zeer goed met een gewone smartphone, maar bij grotere caches zal je al snel tegen de grootste beperking van je toestel aanlopen, en dat is meestal de batterijduur. Een smartphone is niet gemaakt om te gaan geocachen. Bovendien zal je tijdens je zoektocht soms ook op minder propere plaatsen terechtkomen, zoals modder, beekjes, zand, stof... allemaal situaties waar smartphones niet echt dol op zijn!

Een speciale wandel GPS is handig, maar niet nodig

Ben je dan na de eerste keer geocachen op zoek naar iets beters? Kijk dan zeker eens naar de Garmin wandel GPS toestellen. Deze toestellen zijn robuust, weersbestendig, én kunnen meer dan 20 uur werken op 2AA batterijen! Bovendien maken ze gebruik van ingebouwde topografische kaarten, zodat je ook kan navigeren zonder een snelle gegevensverbinding van een smartphone.

Meer informatie over een goede wandelgps om te geocachen


Wat denk jij ervan?

  1. Onze eerste keer geocachen was wel een succes! De kindjes vonden het echt zeer leuk, echter kijken wij wel uit naar onze wandelgps, want zoals gezegd in het artikel houdt de batterij van de smartphone hiet niet zo lang uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb die C:Geo app op mijn smartphone gezet, en ben gisteren voor de allereerste keer gaan geocachen, het was een leuke ervaring, en zeker voor herhaling vatbaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat geocachen heb ik nu pas ontdekt, maar het is in elk geval enorm leuk om te doen!

    BeantwoordenVerwijderen