Fietsen rond 'de Groote Oorlog' in Westhoek


Het provinciebedrijf Westtoer realiseert voor de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog in de Westhoek twaalf nieuwe fietsroutes. De Eerste Wereldoorlog is het centrale thema. Westtoer werkt hiervoor samen met de betrokken gemeenten. De fietsroutes bieden een goede mix tussen landschapsbeleving, bezoek aan WOI-sites en recreatief fietsen. De tiende fietsroute ‘Pionier’ is voorgesteld in Zonnebeke.


Oorlogslandschap

De nieuwe fietsroutes zijn een uitgelezen manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen. De routes helpen de bezoeker bij het ervaren en begrijpen van een landschap dat bepalend was voor het verloop van de Groote Oorlog. De lusvormige routes verbinden talloze gedenktekens, begraafplaatsen en musea die aan de oorlogstijd herinneren.


Pionier 

De fietsroutes 14-18 worden telkens opgebouwd rond een specifiek WOI-thema. Deze route toont de sporen van de Duitse aanwezigheid in de regio ten zuidoosten van de beruchte Ieperboog. Het gebied bleef vanaf het eerste oorlogsjaar in Duitse handen. De titel van de route, Pionier, verwijst naar de Duitse genietroepen die instonden voor de bouw van bruggen, loopgraven, bunkers en tunnels. Na de Tweede Slag bij Ieper in 1915 bouwden de Duitsers in de Westhoek en Noord-Frankrijk tal van versterkte linies achter het front. Rijen prikkeldraad, mitrailleursnesten en bunkers volgden de hoogtes en verbonden de meest strategische landschapselementen. Samen met het vernielde landschap speelden ze verder naar het noorden, tussen Houthulst en Geluveld, een belangrijke rol in het verloop van de Derde Slag bij Ieper in 1917.

Nieuwe fietsroutes 14-18 

Al enkele jaren zorgt Westtoer voor de vernieuwing en uitbreiding van het bestaande aanbod van WOI-fietsroutes. Dit gebeurt in nauw overleg met de betrokken Westhoekgemeenten. De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk. Ze zijn daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met poppy.

Fietsroutes over WOI aangeduid met een poppy
Eerder realiseerde Westtoer 6 nieuwe WOI-autoroutes in deze specifieke huisstijl.Een viertalige begeleidende brochure omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. 

De routes worden verkocht aan €2,00 per stuk en zijn verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Zonnebeke, Westtoer en het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis.De 14-18 fietsroute ‘Pionier’ is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de gemeenten Zonnebeke, Comines-Warenton, Comines-France en Wervicq sud.

Bekijk het overzicht van alle Westtoer Fietsroutes van "De Groote Oorlog"

Wat denk jij ervan?