Gare du Nord - Gare de Lyon: overstappen van trein in Parijs

Aankomststation Gare du Nord, van hieruit moet je overstappen naar Gare de Lyon
Bij het boeken van een treinticket voor je vakantie naar het zuiden heb je bijna steeds een overstap in Parijs, je moet er overstappen van de Gare du Nord naar de Gare de Lyon. Zonder het vaak te beseffen denk je dat dit een eenvoudige overstap is, maar dit heeft toch meer om handen dan je denkt. Je overstap is naar een ander station, de andere kant van Parijs, en je moet met al je bagage op de metro. Maar, met deze eenvoudige tips moet het zeker lukken! Wij deden alvast deze overstap voor jou, en wij deden er ongeveer 30 minuten over...

Rechtstreeks vanuit Brussel

De gemakkelijkste oplossing is rechtstreeks bij de Franse spoorwegen een treinticket boeken zonder overstap in Parijs, maar deze tickets zijn vaak iets duurder (je krijgt er wel een hoop gemak voor in de plaats! Een ander nadeel is dat deze treinverbinding vaak enkel bestaat in het toeristische seizoen. Dus buiten het seizoen zijn er geen verbindingen zonder overstap in Parijs.

Je trein staat in een ander station!

Je koopt je tickets voor TGV of Thalys online, en de computer berekent voor jou een treinreis met overstaptijden. Maar voor veel reizigers blijkt nadien dat je in Parijs niet alleen moet overstappen van perron, maar van station! Dit is vooral het geval wanneer je met de trein naar de Provence of naar Zuid Frankrijk wil reizen. Sommige online boekingswebsites bieden tickets aan met een overstaptijd van amper 40 minuten. Dit is haalbaar, maar wel zeer nipt, wij geven jou het advies om een overstap te maken met een tussentijd van ongeveer 1 uur.Op de kaart hierboven zie je dus dat de stations Gare du Nord en Gare de Lyon toch wel verder uit elkaar liggen. Pas dus steeds goed op met overstappen in Parijs, want dit is op vele reiswebsites niet helemaal duidelijk vermeld! Je moet net overstappen van het ene perron naar het andere, maar werkelijk van het ene station naar het andere station!

De module van NMBS b-europe rekent 85 minuten voor een overstap tussen Paris Nord en Paris Gare de Lyon

In Gare du Nord komen alle treinen aan vanuit het Noorden, en in Gare de Lyon vertrekken alle treinen naar het Zuiden. Neem voldoende je tijd om de overstap te maken, en laat je niet verleiden tot het reserveren van je treinreis met te korte overstaptijden. De overstap tussen de twee stations duurt ongeveer 1 uur, zeker als je nog wat moet uitzoeken ter plaatse.

Vaak worden de overstappen automatisch berekend, en deze houdt vaak geen rekening met actuele overstaptijden en vertragingen. Op de bovenstaande kaart kan je zien dat een overstap tussen Gare du Nord en Gare de Lyon reeds 20 minuten inneemt. Dit is zonder de aanschaf van een ticket, wachttijden of verplaatsingen in het station zelf!

Hoe geraak je van Gare du Nord naar Gare de Lyon? RER, de verbinding tussen de twee stations

Als je moet overstappen gebruik je best de RER
Voor deze overstap maak je gebruik van de RER een ondergrondse metroverbinding tussen Gare du Nord en Gare de Lyon. Met enkele eenvoudige tips kan je zonder zorgen en met voldoende tijd overstappen naar de volgende trein. De RER rijdt om de 3-4 minuten, dus je zal nooit lang moeten wachten op de volgende metro.

Koop je kaartje op de trein

Wanneer je met de Thalys naar Parijs reist is het zeker nodig om tickets voor de RER op voorhand te kopen. Je kan deze tickets kopen in het barrijtuig van elke Thalys, zo moet je bij aankomst geen tijd verliezen. Je moet dit écht op voorhand doen, in het station zelf heb je écht geen tijd meer om je metrotickets aan te schaffen. Je kan dan zonder zorgen meteen van de trein op zoek naar de RER.

RER D, heb je steeds nodig voor je overstap


Voor je overstap heb je de RER D nodig
Enkel de RER D verbindt de twee stations van Gare du Nord en Gare de Lyon. Dus welk station je ook nodig hebt, je mag enkel de RER D nemen. Overal in het station van zowel Gare du Nord als Gare de Lyon staat dit steeds goed aangegeven, dus dit is geen probleem om te vinden.

Overstappen van Gare du Nord naar Gare de Lyon

De Thalys vanuit Brussel komt aan op perron 7-15, even voorbij perron 19 zal je reeds de pijlen richting de RER D zien staan. Dus als je afstapt uit de trein van Brussel in Gare du Nord, dan kan je links vooraan de ingang van de RER vinden.

Vanuit de Thalys kan je eenvoudig overstappen naar de RER

Moet je overstappen naar Gare de Lyon: Kies voor RER D Richting Melun of Malesherbes

Als je naar Gare de Lyon wil is het noodzakelijk dat je de D lijn neemt richting Melun of Malesherbes. Met je RER ticket in de hand kan je snel door de machines aan de ingang passeren, stop de RER tickets dus niet weg! Hou ze steeds in je hand om een vlotte overstap te garanderen.

Volg de pijlen, alles staat steeds heel goed aangegeven | (c) parisbytrain.com

Wanneer je weet welk perron van de RER je nodig hebt naar Gare de Lyon, (dit staat reeds in het groot aangegeven op de infoborden). controleer dan nogmaals de juiste bestemming door het te vragen in het winkeltje dat te vinden is op het perron, zo ben je er zeker van dat je niet voor onaangename verassingen komt te staan.

Gare du Nord - Chatelet les Halles - Gare de Lyon

Een trein wacht niet! Op het perron zelf staat er ook een heel groot bord met daarop de bestemming. De volgende halte is Chatelet les Halles, wanneer je in die richting reist ben je zeker goed, want de halte erna is het station. Tussen Gare du Nord en Gare de Lyon ligt enkel Chatelet les Halles.

Tijdens je overstap tussen Gare du Nord en Gare de Lyon passeer je enkel Chatelet Les Halles

Hou je bagage steeds goed in het oog! Reizigers die moeten overstappen met heel wat bagage zijn een gemakkelijk doelwit voor gauwdieven. Zowel op het perron als op de RER, deze trein zijn dubbeldekkers, en daar loopt wel wat volk in rond. Zorg er ook voor dat je kinderen in het oog kan houden, niet allen jouw eigen kinderen, maar ook andere kinderen! De kleine fijne vingertjes worden soms gebruikt om toeristen te bestelen.

Aankomst in Gare de Lyon

Bij het naar buiten gaan uit de RER moet je terug je ticket door de machine halen, dus moet je het bijhouden. Bij het uitstappen van de RER zie je meteen grote informatieborden die je de weg wijzen naar het perron. Wanneer je op het perron komt hou je goed de schermen in het oog, daar staat netjes aangegeven waar je trein staat.

In Gare de Lyon staat de TGV reeds te wachten op het perron
Vind de juiste trein, schrijf je treinnummer op

Sommige treinen worden na het vertrek uit Parijs gesplitst in meerdere treinen. Elk deel van de trein heeft een eigen treinnummer. Hou dus goed in het oog op welk stuk je moet zitten. Normaal staat dit op elke wagon aangegeven op een scherm langs de buitenkant van de wagon. 

Een goede tip: Om op de schermen snel je weg te vinden is het handig om je treinnummer, wagonnummer en plaats op te schrijven op je hand. Zo kan je snel je weg vinden op het scherm, en je weg naar de trein.

Tip voor een vlotte overstap in Parijs

Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om de overstap te maken, zeker wanneer je nog nooit van Gare du Nord naar Gare de Lyon geweest bent met de RER.

De website van de NMBS rekent voor de overstap in Parijs 42 minuten, in het spitsuur rijdt er elke 3 minuten een RER, maar in de late avond wordt de frequentie minder. Ook in het weekend is er een verminderde dienstverlening, dus voorzie een voldoende grote overstaptijd. Hou daarmee rekening met de overstaptijden tussen Gare du Lyon en Gare du Nord! Neem steeds voldoende tijd!

Hoelang duurt een overstap in Parijs

Wanneer je snel bent, en geluk hebt dat je niet lang op je RER D moet wachten en de kaartjes op voorhand gekocht hebt op de Thalys, kan je je trein halen in 30 minuten. Wanneer je echter pech hebt door werken aan het RER net of door een vertraging van de Thalys haal je de volgende aansluiting niet. Zorg ervoor dat je dus voldoende tijd hebt.

Wanneer je reeds ervaring hebt, en de weg weet kan het sneller, maar wanneer het je eerste keer is, zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt!

Lees meer informatie over overstappen in Parijs


Wat denk jij ervan?

 1. Waar kan ik op voorhand aan de RER kaartjes komen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De RER kaartjes kan je op voorhand kopen in het barrijtuig van de Thalys

   Verwijderen
 2. Je kan in elke Thalys trein of TGV naar Parijs de tickets kopen in de restauratie wagon op de trein. Koop ze wel voor de aankomst in het station!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik ga binnekort ook reizen met de trein.Ik moet dus de overstap ook maken. Wil hier iemand mij duidelijk maken hoe dat gaat? en waar zijn de kaartjes voor de RER te koop.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik wil volgend jaar zomer met de thalys naar Parijs reizen en dan moet ik vanaf station 'Nord' (waar de trein volgens mij stopt??) nag naar Airport Orly (de low cost terminal waar Air Asia vandaan vliegt) 13 km. ten zuiden van Parijs.
  Hoe kan ik dit doen met man en 2 jonge kinderen?
  alvast bedankt voor alle hulp.
  Marjan Jager, Nederland

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eerst goed opzoeken hoe je van de Gare du Nord naar Gare de Lyon gaat, anders verlies je echt veel tijd als je daar ter plaatse nog moet gaan zoeken. Zorg dat je voldoende tijd hebt om over te stappen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij moesten ook overstappen met de trein in Parijs, ik had er echt veel schrik voor, maar met deze uitleg kwam het volledig in orde!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Overstappen in Parijs is echt een heksenketel, MAAR als je deze uitleg meeneemt, en je hebt anderhalf uur ertussen, dan komt het ZEKER in orde!

  BeantwoordenVerwijderen