Goedkoop gasvuurtje om te kamperen?

Koken op een Campingaz vuurtje | (c) Campingaz

Koken op de camping, het kan soms een hele uitdaging zijn, vooral met een groot gezin. Maar toch bestaan er erg handige en goedkope kooktoestellen waarmee je eenvoudig, veilig en goedkoop kan koken, zonder dat je moet sleuren met zware gasflessen.

Veilig koken op de camping

Voordat je overgaat tot de aanschaf van een kooktoestel op gas, kies dan niet meteen voor de goedkoopste optie. De ervaringen met deze goedkope kooktoestellen zijn erg gemengd. 

Een merkloos kooktoestel op gas uit de Action | (c) Action

Je bent immers op vakantie met je vrienden of je gezin, en veiligheid gaat dan voor alles. Gebruik enkel gastoestellen van bekende merken, deze zijn zeker wat duurder, maar je bent verzekerd van kwaliteit!

Compacte branders

Iedereen kent wel de bekende Campingaz brandertjes met de bekende gasbolletjes onder. Deze zijn heel licht en klein om mee te nemen, perfect voor op de festivalcamping, of voor een trektocht. Ook is de prijs erg interessant. Bij Asadventure zijn deze verkrijgbaar voor minder dan 20€. 

Een compacte gasbrander met het bekende bolletje gas | (c) Campingaz

Ook de gasflesjes zijn overal verkrijgbaar, zelfs in het buitenland, wat zeker van andere kooktoestellen op gas niet kan gezegd worden. Toch een niet onbelangrijk pluspunt is dat deze brandertjes absoluut veilig zijn! De hitte van de vlam gaat omhoog, waardoor het gasreservoir steeds koel blijft.

Vooral oudere, kleine kooktoestellen hebben ook een belangrijk nadeel, het is bij sommige gasvuurtjes niet mogelijk om de gasbolletjes af te koppelen wanneer het gaspatroon niet leeg is. Dit is vooral van toepassing bij oudere toestellen die werken met het Campingaz C206 patroon. De nieuwe toestellen beschikken steeds over een Campingaz patroon met ventiel deze toestellen kunnen wel afgekoppeld worden van de brander.

Toch hebben deze kleine, licht branders ook een belangrijk nadeel, en in dit geval is dat ze minder geschikt zijn om grotere potten op te plaatsen. Maar je kan ze natuurlijk ook in een maatje groter kopen!

Kofferbranders, gasvuurtjes in een handige koffer

Heel handig om mee te nemen zijn de zogenaamde kofferbranders, zoals de Campingaz Bistro. Deze zijn in veel kampeerwinkels en doe het zelf zaken te koop onder verschillende benamingen. 

Een goedkope, maar betrouwbare Campingas Bistro | (c) Campingaz

De brandertjes passen mooi in het meegeleverde koffertje, en je kan hier gerust een grotere pot op plaatsen. Ook zijn deze kookvuurtjes gemakkelijk aan te maken doordat er een automatische ontsteking inzit, je hebt dus geen lucifers nodig! 


Wat denk jij ervan?