Gratis navigatie in Europa op je GSM


Iedereen kent wel de navigatie van Tomtom en Garmin, maar wist je ook dat er gratis, goede navigatiesoftware beschikbaar is voor je GSM? Lange tijd geleden kon je voor GPS kaarten enkel terecht bij Garmin of Tomtom, deze bedrijven leveren volledige GPS systemen voor de consument. Maar meestal zijn de kaarten na een jaar al verouderd door de veranderende weginfrastructuur. Een kaartupdate is meestal een dure zaak, en dikwijls is het goedkoper om een nieuw toestel te kopen. Maar sinds kort zijn er voldoende alternatieven!


De nieuwste generatie smartphones met Android, Symbian, Windows Phone 7, Blackberry en iOS beschikken bijna allemaal reeds over een ingebouwde GPS antenne. Deze antenne geeft nauwkeurig je plaats weer, tot bijna één meter nauwkeurig. Aangezien het voor deze toestellen vrij is om zelf programma's te ontwikkelen zijn er een veelvoud van hele leuke GPS navigatie programma's te vinden voor je GSM. Bovendien zijn de meeste van deze GPS navigatie pakketten gratis, op een paar enkele na. Daarbovenop krijg je nog dat de meeste programma's niet alleen navigatie aanbieden, maar ook extra's zoals POI's, flitscontroles, weerbericht en live verkeersupdates, en dit allemaal gratis!


Google Maps Navigation for mobile
 Deze applicatie is speciaal ontwikkeld voor Android toestellen, maar is ook beschikbaar voor een hele hoop andere mobiele toestellen. Het Android besturingssysteem werd ontwikkeld door Google, en deze gebruikt nu een aangepaste versie van Google Maps voor navigatie. Je hebt steeds de nieuwste kaarten, én een ongeëvenaarde zoekfunctie

Google Maps, navigeren op een kaart of Streetview

Google Maps Navigation for mobile vindt niet alleen straatnamen, maar ook namen van bezienswaardigheden, nuttige punten, winkels, parkeerplaatsen en benzinestations, al dan niet langsheen je route... Ook is er de mogelijkheid om live verkeersinfo te zien, waarbij je met een kleurtje kan zien hoeveel verkeer er is op je route. Google Maps Navigation for mobile geeft met deze  informatie een snellere route aan, of geeft je een alternatieve route indien mogelijk.

Een leuk extraatje is dat je ook kan navigeren met satelliet beelden beelden in plaats van kaarten, zo kan je nog beter inschatten wat je positie is. In plaatsen waar reeds informatie beschikbaar is van Google Streetview kan je ook navigeren met de foto's die beschikbaar zijn in Google Streetview, heel handig om duidelijk te zien welke afrit je moet nemen op de autosnelweg.

Nieuw is ook dat je vanaf nu ook de kaarten van Google Maps kan gebruiken voor offline navigatie. Zo kan je ook op offline je kaarten opslaan, en heb je geen internetverbinding nodig tijdens het rijden. Het nadeel is dat deze slechts een beperkt deel van sommige routes kan opslaan. Deze functie zit wel goed verstopt.

Google Maps, gratis de laatste verkeersupdates
Sinds de overname van Waze door Google kan je nu ook gebruik maken van actuele verkeersinfo, hierdoor berekent Google Maps op basis van de laatste filegegevens de beste route.
Meer informatie over Google Maps Navigation for mobile

Waze
Waze is een applicatie perfect geschikt voor wie nood heeft aan snelle verkeersinformatie en flitscontroles. Met Waze kan je perfect navigeren, maar je kan ook ondertussen andere gebruikers waarschuwen voor files, hindernissen, flitspalen en ongevallen. Deze live verkeersdata wordt doorgestuurd naar alle andere Waze gebruikers.

Waze, krijg verkeersinfo van andere gebruikers
Bij het genereren van een navigatieroute houdt Waze rekening met de gemiddelde snelheid van andere Waze gebruikers op je traject. Bovendien berekent Waze automatisch een alternatieve route, rekening houdende met de snelheid van de andere gebruikers.

Waze is volledig gratis te gebruiken én te verbeteren. Wanneer je merkt dat Waze onvolledige navigeert, of een straat niet kent kan je deze eenvoudig toevoegen. Zo maakt Waze de navigatie steeds beter en efficiënter, bovendien zijn er reeds een vrij groot aantal actieve Waze gebruikers, wat de dienst vrij nauwkeurig maakt.
Meer informatie over Waze navigatie

Here maps
We zouden het bijna vergeten, maar ook Nokia heeft nog steeds een kaartdivisie Navteq, en toegegeven, deze maakt nog steeds een hele goede, gratis navigatieapp Here. Waarom zou je nog kiezen voor Here?

Volledig gratis offline navigatie met Here
Simpel! Alle kaarten zijn gratis, offline te gebruiken. In tegenstelling tot bij Google Maps, waar je enkel een klein deel van de route kan opslaan voor offline te gebruiken, kan je bij Here een volledig land offline opslaan. Perfect om te gebruiken wanneer je vertrekt op reis! Geen dure kaartupdates kopen voor je gps toestel, en ook geen dure roamingkosten! En daarbovenop zijn de kaarten van uitstekende kwaliteit!

Maps.me
Navigeren in de wagen is geen probleem, maar wat als je ook wil navigeren op kleine wandelwegen in de bossen in de Ardennen? Vaak staan op de bekende navigatie apps zoals Google Maps, Waze,.... geen kleine wandelwegen aangeduid. 

Extreem detail, offline en gratis, Maps.me
Maps.me laat je toe om zeer gedetailleerde en gratis openstreetmap kaartmateriaal te downloaden en offline te gebruiken op je smartphone. Dit kaartmateriaal is extreem gedetailleerd, en perfect voor wie op zoek is naar offline stafkaarten om te navigeren. Maps.me is zeker aan te bevelen voor wandelaars en fietsers die meer detail willen dan enkel de gewone straten. Wil je navigeren op wandelroutes of topokaarten, dan is maps.me zeker het bekijken waard!

Wat denk jij ervan?

 1. Supergoede tip! Ik gebruik nu steeds Waze, ben internationaal buschauffeur, en ik kan op voorhand al de opstoppingen zien, en allemaal gratis!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. NavFree is een erg goed en gratis navigatiesysteem en is te downloaden voor iOS en Android. De kaarten staan lokaal op je smartphone dus voor de enkeling die geen Internetbundel heeft, is dit ook handig. De app maakt gebruik van de kaarten van OpenStreetMap. Sinds kort kun je een gratis in-app 'aankoop' doen (echt gratis) die een laag over je kaart heen legt met file-informatie als een rode weg. Om deze file-updates te krijgen heb je natuurlijk wel een Internetbundel nodig. Echt een aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt ook nog mapfactor is gratis werkt zonder internet na downloaden van kaarten en het werkt met openstreetmap kaarten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die maps.me is echt geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Navmii GPS Wereld (Navfree)
  Deze gebruik ik ook al langere tijd. Werkt ook goed! Gebruikt de openstreetview kaarten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Allemaal zeer bruikbare navigatietips. Zowel voor wandelaar als met de auto.

  BeantwoordenVerwijderen