Grotten van Niaux bezoeken

De ingang van de grot, slechts enkele gelukkigen mogen binnen

Ben je in de streek van Tarascon-sur-Ariège, dan kan je niet anders dan een bezoek te brengen aan één van 's werelds meest bekende en beroemde grotten, de grot van Niaux. In deze grot kan je geweldige rotstekeningen bewonderen van meer dan 12000 jaar oud. Maar... deze ervaring is niet voor iedereen weggelegd!

Niaux is uniek

De grotten van Lascaux zijn wereldberoemd, omwille van de uitstekend bewaarde rotstekeningen. Door de grote archeologische waarde is Lascaux niet vrij te bezoeken. Maar... gelukkig kan je wel een andere grot bezoeken met al even unieke rotstekeningen. De grot van Niaux!Prachtige muurschilderingen
Deze uitstekend bewaarde grot is toegankelijk voor iedereen... maar ook niet, er worden per dag slechts een handvol bezoekers toegelaten, zodat de rotstekeningen in uitstekende staat blijven. Een bijzonder unieke ervaring, weggelegd voor slechts een kleine groep! Het is nodig om te reserveren, en misschien bent u wel bij de gelukkigen!

Afdalen in de grot

Na aanmelden aan het onthaal ga je met een klein groepje van 10 personen afdalen in de grot. Aangezien deze grot niet toegankelijk is voor het grote publiek zal je hier dus ook geen verlichting aantreffen of netjes geplaveide paadjes. Het eerste wat je van de gids meekrijgt is een mijnwerkerslamp, pas als iedereen een lamp gekregen heeft start de tocht. Klim en kruipwerk is niet nodig, met een paar wandelschoenen kan je de tocht probleemloos aanvatten.

Unieke muurschilderingen

Op het einde van het pad van ongeveer 1km lang moeten alle lampjes uit. Om de tekeningen in perfecte conditie te houden mag er enkel speciale verlichting gebruikt worden, anders treedt er verkleuring op van de muurschilderingen. De rotstekeningen  stellen bizons en jachttaferelen voor, en werden getekend op de muren van de grot die bijna één kilometer lang is.

Uniek bewaarde muurschilderingen in Niaux

Ook kunnen we hier niet erg lang blijven, onze lichaamstemperatuur en de vochtigheid van onze uitgeademde lucht verstoren het klimaat in de grot, waardoor de muurtekeningen kunnen verkleuren.  Het hoogtepunt van het bezoek, is het Salon Noir, bekend omdat deze ronde kamer diep in de grot volledig beschilderd is met taferelen van herten, planten en andere grote zoogdieren.

Beperkte plaatsen

De grot van Niaux is zeker een bezoek waard, en is een echte bezienswaardigheid, maar omwille van de hoge geschiedkundige waarde zijn de plaatsen beperkt. Elke dag mag er slechts een beperkte groep mensen binnen. Die speciale maatregelen in de grot zijn speciaal genomen om de vochtigheidsgraad en de kleuren van de tekeningen niet te verstoren. Het is dan ook totaal verboden om foto's te nemen van de tekeningen.


Goede stapschoenen, dikke trui, regenvest en een zaklamp zijn aan te raden bij een bezoek. Ter plaatse krijgt elke groep een aantal zaklampen mee in de grot.


Het is zeker nodig om je bezoek aan de grot van Niaux op voorhand te reserveren. Je krijgt een reserveringsnummer waarmee je kan aanmelden aan het onthaal.


Telefoon: 0033-561-05-10-10
Grotere kaart weergeven

Wat denk jij ervan?

  1. De grot van Niaux is echt de moeite, en ook met kinderen, samen met de lampjes de grot in, in een kleine groep, een echte beleving!

    BeantwoordenVerwijderen