Kasteel van Peyrepertuse, prachtige vergezichten!

Adembenemend uitzicht over de Pyreneeën

Verscholen tussen de afgelegen bergtoppen aan de rand van de Pyreneeën kan je nog de laatste sporen vinden van een hevige strijd die eeuwen geleden woedde in Frankrijk. Deze rustige plek, hoog boven alles was ooit het strijdtoneel van een moordzuchtige kruistocht die alles veranderde in een bloedbad.

Peyrepertuse een kasteel op de grens

Vanaf de eerste eeuw werd deze uitstekende rots met een hoogte van 800m steeds als een strategische plek beschouwd. De Romeinen bouwden hier de eerste uitkijkposten voor verdediging, van hieruit hadden ze een goed zicht op de Pyreneeën vanuit Spanje. In 7de eeuw werd er bovenaan op de top van de rots gestart met de bouw van een militaire burcht, onder leiding van de hertog van Bésalu.
Vanaf de twaalfde eeuw, was het kasteel in het bezit van de heren van Barcelona, die de militaire structuur verder konden uitbouwen. Gedurende tweehonderd jaar markeerde het kasteel van Peyrepertuse de grens tussen het huidige Frankrijk en Spanje. Deze hoge, bijna oninneembare burcht was van uitermate strategisch belang. Aan de andere kant, enkele kilometers verderop bouwde de graaf van Toulouse, die op dat moment eigenlijk meer macht had dan de Franse koning, een immense militaire vestiging, Carcasonne, en de heren van Peyrepertuse konden niet anders dan ook hun burcht versterken.

Imposant kasteel met uitzicht

Kruistochten met de Katharen

De streek van de Pyreneeën kende een aparte godsdienst, de Katharen of Albigenzen geloofden wel in Jezus Christus, maar interpreteerden de Bijbel niet als letterlijke geschiedenis. Dit tot grote onvrede van de Paus, die deze beschouwde als ketters, en riep op tot een kruistocht tegen de Katharen.

De oproep van de Paus viel niet in dovemansoren, en al snel werden door verschillende invloedrijke hertogen en leenheren van de Franse koning een leger opgericht. Zij stuurden hun leger richting de Pyreneeën. De strategie was eenvoudig, de Paus had immers de opdracht gegeven om geen onderscheid te maken tussen Christenen en ketters, immers God zou dit immers wel doen. Deze strategie ontaarde in een bloedbad, iedereen werd uitgemoord, ketter of Christen.

Zelfs op deze afgelegen plek waren de Katharen niet veilig

De Katharen zochten bescherming in de laatste toevluchtsoorden, in de streek van Carcassone. Helaas konden de dikke omwallingen Carcasonne niet beschermen. Na een belegering van twee weken werd Carcasonne veroverd. De weg lag open naar Peyrepertuse, Montségur, en Quéribus de enorme burchten bovenop hoge rotsen. 

Bijna onineembare vestingen, hoog boven de grond, hier voelden de Katharen zich veilig. Guillaume de Peyrepertuse stelde ook zijn burcht open als beschermingsoord voor de Katharen die op de vlucht waren. Toch stopte de vervolging van de Katharen niet aan de grens, gesteund door de Paus viel het leger van de Franse koning en zijn bondgenoten ook deze vestigingen aan. Peyrepertuse werd ingelijfd bij het Franse grondgebied.

Kasteel van Peyrepertuse bezoeken

Parkeren van je wagen

Het kasteel bezoeken is echt de moeite! De indrukwekkende ruïnes hoog boven de omgeving brengen je terug in de tijd. Het indrukwekkende uitzicht is de tocht meer dan waard. Met de auto kan je rijden tot ongeveer halfweg, hier kan je de auto achterlaten op een (gratis) parking.

Hoge bergtoppen, een steile klim

Wanneer bezoeken?

Het mooiste moment van de dag voor je bezoek is in de late namiddag, de meerderheid van de toeristen is dan reeds naar huis, je kan dan op je gemak genieten van de tocht. Als gratis extraatje krijg je er de mooie gloed van de avondzon erbij!

Een steile weg naar de top, goede schoenen zijn nodig!

Toegangsprijzen

De toegangsprijs voor het Chateau de Peyrepertuse bedraagt €6.50 voor volwassenen, en €3.50 voor kinderen tot 15 jaar. Bij het bezoek krijg je eveneens een gratis gids in het Nederlands.

De wandelroute naar het kasteel

De tocht naar de burcht dien je af te leggen te voet. Goede stapschoenen zijn zeker aan te raden want de trappen zijn steil, en op sommige plaatsen, is de wandelweg erg steil en glad. Met kinderwagens is de tocht zeker geen optie. Voor de tocht naar boven moet je rekenen op ongeveer 30-40 minuten.
Meer informatie over Chateau de Peyrepertuse

Wat denk jij ervan?