Kust verwelkomt Beaufort 2018

Oostende - Stief De Smet (BE) - Monument for a Wullok - 2018

De provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Beaufort2018 voorgesteld. Voor de kunsttriënnale aan zee selecteerde curator Heidi Ballet 18 binnen- en buitenlandse kunstenaars die projecten realiseren in negen kustgemeenten. “Beaufort positioneert de kust als een cultuur-toeristische bestemming. We mikken op een breed publiek dat in het unieke decor van de kust gratis kan genieten van kunst”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. De zesde editie van de kunsttriënnale aan zee vindt plaats van 30 maart tot 30 september 2018.

In het concept werd gekozen voor het benadrukken van de sterke en unieke kwaliteiten van Beaufort: het decor van de zee, de laagdrempeligheid van het project, de monumentaliteit van de kunstwerken, de spreiding over de kustlijn en de uitbouw van een kwalitatief beeldenpark.

De Haan - Wenduine - Xu Zhen (produced by MadeIn Company) (CN) - Eternity - Poseidon, 2017

Unieke traditie

Franky De Block: “Treffend bij de nieuwe editie van Beaufort is de samenwerking met de negen deelnemende kustgemeenten. Hiermee ontwikkelen we een participatiemodel die zorgt voor een grote dynamiek en enthousiasme bij de vele partners. Het blijft onze strategische opdracht om de kust het hele jaar door te promoten. Beaufort is een belangrijk initiatief om het imago van de regio te ondersteunen en te stimuleren. Met Beaufort positioneren we de kust gedurende een langere periode als een cultuur-toeristische bestemming”. 

Guido Decorte, gedeputeerde: “Beaufort heeft een grote meerwaarde voor de provincie en de kustregio. Naar aanleiding van de herschikking van de provinciale bevoegdheden is toch beslist om de unieke traditie verder uit te bouwen. Beaufort zorgt voor een bijzondere uitstraling voor de kust. Westtoer coördineert het geheel op vlak van productie en communicatie. De externe curator tekent het artistieke concept uit”. 

Knokke-Heist - Jean-François Fourtou (FR) - Beach Castle, 2018

18 kunstenaars

De artistieke selectie bestaat uit een mix van 18 binnen- en buitenlandse kunstenaars: Jos de Gruyter en Harald Thys (BE), Stief DeSmet (BE), Ryan Gander (GB), Iman Issa (EG), Nina Beier (DK), Edith Dekyndt (BE), Simon Dybbroe Moller (DK), Kader Attia (FR), Guillaume Bijl (BE), Basim Magdy (EG), Katja Novitskova (EE), Frederik Van Simaey (BE), Jason Dodge (US), Xu Zhen (CN), Rotor (BE), Anne Duk Hee Jordan (DE-KR), Jean-François Fourtou (FR), Leon Vranken (BE).

Nieuwpoort - Nina Beier (DK) - Men, 2018

Monumenten

Curator Heidi Ballet: "In Beaufort wordt de zee belicht als een plek die onbeheersbaar is en ons tegelijk verbindt met de rest van de wereld. Iedere deelnemende kunstenaar komt uit een land dat grenst aan een zee. Beaufort2018 heeft geen titel en had aanvankelijk ook geen thema. Er zijn in de loop van de voorbereidingen wel twee thema's komen bovendrijven, namelijk monumenten en ecologie"."

Monumenten worden geplaatst om iets te gedenken, maar de wereld is constant in verandering. In hoeverre is de boodschap van monumenten onderhevig aan de tijdsgeest en op welke manier doorstaan de monumenten deze veranderende ideeën? Hoe geven monumenten betekenis aan een plek? Welk soort interpretatie krijgen ze toebedeeld door de omwonenden? Kunstwerken in de publieke ruimte zijn onderhevig aan dezelfde vragen”, aldus Heidi Ballet.

Koksijde - Oostduinkerke - Ryan Gander (GB) - Really Shiny Things That Don’t Really Mean Anything, 2018

Klimaat

"De realiteit van de klimaatsverandering heeft ons vandaag tot een keerpunt gebracht. Verschillende kunstenaars van Beaufort2018 geven uiting aan de veranderende verhouding tussen de mens en natuur, aan het feit dat we verplicht zijn om ons meer bescheiden op te stellen. Onze kwetsbaarheid ten aanzien van de natuurlijke elementen is het scherpst voelbaar aan de kust. Zelfs als we streven naar materiële vereeuwiging, zoals we dat doen in monumenten, blijven de zeeën en oceanen oppermachtig. Beaufort2018 is dus ook een eerbetoon aan de zee”, besluit Heidi Ballet. 

Middelkerke - Westende - Simon Dybbroe Møller (DK) - The Navigator Monument, 2018

In de rand van Beaufort2018

In de rand van Beaufort2018 zijn een hele reeks initiatieven ontwikkeld. Met Theater aan zee wordt samengewerkt rond de performance van Kasper Vandenberghe. Ook de Triënnale Brugge en Play Kortrijk zijn partners. In de toeristische sector hebben hotels een aanbod met speciale arrangementen rond de Kunsttriënnale aan zee. Negen chefs lieten zich inspireren door de kunstwerken en presenteren bijzondere menu’s. Voor Beaufort2018 zijn in samenwerking met VLIZ sweaters, t-shirts en draagtassen gemaakt in 100% bio-katoen. Families met kinderen kunnen Beaufort verkennen aan de hand van een apart online aanbod. Voor fietsers zijn trajecten uitgetekend langs de vele kunstwerken aan zee. 

Meer info: www.beaufort2018.be

Foto's: Westtoer/Jimmy Kets


Wat denk jij ervan?